Архивите в Русе установиха точния ден на смъртта на Филип Тотю

1
Възрожденецът е издъхнал в град Две могили на 22 март 1907
Възрожденецът е издъхнал в град Две могили на 22 март 1907 Снимка: Абритус.соm

Възрожденецът е издъхнал в град Две могили на 22 март 1907

Документ, издирен наскоро в Държавен архив - Русе, установява категорично точната дата и дори часа, в който е настъпила смъртта на Филип Тотю. Смъртният акт е открит от главен експерт Таня Великова, отбеляза Ретро.бг.

Тя била потърсена за съдействие и попитана дали в архивите се пази документ, от който да става ясно кога е починал легендарният войвода.

До момента различни източници сочеха различни дати. Според едни Филип Тотю е издъхнал на 22 март, а според други на 23 март 1907 г. От документа се разбира, че хайдутинът е починал на 22 март 1907 г. в „един часа подир обяд“ в село Две могили. Отбелязана е и причината за смъртта – „бронхит хронически“. Не е написана улицата, а само номерът на къщата – №43. Двама души се посочват като свидетели – 40-годишната Мата Бонева и 56-годишният Тодор Стоев от Две могили, които полагат подписите си под акта заедно с кмета Райко Фучеджиев. Дава се и друга информация – възрастта на починалия, народността му, вероизповеданието, имената на родителите му, семейното положение и името на последната му съпруга – Величка Колева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари