Архитект: Русе е един неработещ град, от център вече е периферия

24
Арх. Венцислав Илиев е познат като защитник на архитектурното наследство на града
Арх. Венцислав Илиев е познат като защитник на архитектурното наследство на града Снимка: Facebook / Венцислав Илиев

Арх. Венцислав Илиев е познат като защитник на архитектурното наследство на града

"Цял живот тук съм живял. Виждам един неработещ и не функциониращ град. Вторите етажи са мъртви, няма хора. Тук няма индустриално развитие, няма производство, освен леярната, тук никой не иска да развива някакво производство, каза за "Закуска на тревата" по БНР Венцислав Илиев, архитект.

Русе е един от градовете, в които ще има балотаж. За доверието на хората ще се борят двама кандидати.

Арх. Венцислав Илиев е един от най-уважаваните русенци, защитник на архитектурното наследство на града и върл противник на бутафорното “възстановяване” на стари сгради.

Негови проекти са оценени не веднъж в националния конкурс “Сграда на годината” и привличат погледа със съвременния си изглед и адекватност в околната среда. Арх. Илиев е изключителен меломан, но и как иначе, след като е син на диригента и композитор Константин Илиев.

То никой не може да разбере защо е тая разруха - от нямане на интерес или от имане на интерес. Миналото не можем да върнем, няма начин, след като сме се докарали до там Русе от център, столица на Дунавския вилает, да стане периферия, каза още той.

"Задраскан е, зачеркнат е, ще бъда съвсем краен! С една магистрала ни мотаят вече с години...Кметът трябва да работи и по посока да използваме Дунав като възможност за търговия. Ние не си запазихме и корабостроителните заводи, за разлика от румънците, които си построиха Железни врата и Дунава спира до там и край..., каза още Илиев.

"Големият проблем на Русе е праха - ние дишаме нещо, което влиза в дробовете ни, това е опасното. Причината е в автомобилния трафик и в не измитите улици. Общественият транспорт е на ниско ниво, затова всеки се е качил на кола".

Работеща администрация, чистота и обществен транспорт са трите най-важни задачи на всеки кмет, категоричен е архитект Венцислав Илиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    53
    Иван
    Боклуците от Герб,го докараха до това положение,от злоба и завист,селяните дрипави от София,не понасят хубавия и стилен Русе,сьс класни и модерни хора,барок,ампир, невероятни стилове,чудесна архитектура,просташкия и селски София,не може да се сравни!
  • 11
    52
    със сигурност
    Русе е най-бедният областен град в Северна България. Неслучайно намаля тройно до 50-60 хиляди души.
  • -2
    51
    Бай Ставри
    Абе Русе е може би най-индустриализирания град в България след София. Никой не идвам...де да беше така. Ако ние сме зле, какео ли би казал тоя за дригите български градове относно индустрията им?
  • 6
    50
    хм 9
    . Арестуван е и строителният предприемач Димитър Барбуков, а бившата му съпруга е била издирвана през деня. Според източници на NOVA в дома й са открити списъци с над 300 лица. Местни избори 2023 Изтекоха първи резултати от вота днес Христо Иванов: Ще трябва да проведем разговор как да гарантираме машинното гласуване Балотажите започнаха: Гласуваме на втори тур за кметове на общини, райони и кметства Акцията на ОДМВР-Перник идва след разследването на медиата за допълнителни адресни регистрации. Масирана спецоперация се проведе в целия пернишки регион. Задържаният Димитър Димитров, който беше избран за общински съветник на местния вот на 29 октомври, отрича да участва в схеми за гарантиране на гласове срещу заплащане. Пред камерата той заяви, че "няма регистрации, правени с цел гласуване". "Не ме притеснява този арест, в никакъв случай. Не съм давал никакви пари. Даже се учудвам, че толкова много хора се съобщават като регистрирани", коментира Димитров минути след задържането му.
  • 9
    49
    ===
    Гласувах. Със зле прикрито отвращение. То като ти предлагат две лайна за обяд, кое да избереш? Гласувах на абсолютен инат. Най кресливите войнстващо-прости трябва да бъдат наказвани. Така гласувах и срещу Рена.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари