Арестуваха турист, разбил скулптури в Израелския национален музей

0
Мъжът е повредил статуите, защото е против Тората - най-важният текст на юдаизма
Мъжът е повредил статуите, защото е против Тората - най-важният текст на юдаизма Снимка: Israel Police

Мъжът е повредил статуите, защото е против Тората - най-важният текст на юдаизма

Американски турист е арестуван за разбиването на две скулптури в Израелския национален музей в Йерусалим. За това съобщава BBC, цитирана от bTV.

Снимките, разпратени до медиите от израелската полиция, показват двете древни римски статуи, датиращи от II век, които лежат счупени на пода. А в съобщението се твърди, че мъжът е повредил статуите, защото е против Тората - най-важният текст на юдаизма. Адвокатът му обаче отрече постъпката му да е провокирана от религиозни подбуди, според агенция АП.

От музея твърдят, че служителите са алармирали полицията, след като са видели мъж да поврежда двете статуи. Става дума за главата на Атина Палада, дъщерята на гръцкия бог Зевс, както и за статуя на грифон, хващащ колелото на съдбата на римския бог Немезис.

И двете произведения на изкуството са част от постоянната експозиция на Израелския национален музей. Сега те са преместени в лабораторията за консервация за професионална реставрация.

40-годишният американски гражданин е арестуван на място и в момента се разпитва от израелската полиция. Все още не се разкрива неговата самоличност. Органите на реда обаче казват, че той твърдял пред тях, че „статуите представляват идоли за поклонение“.

Музеят нарече случилото се „тревожно и необичайно събитие“ и осъди „всички форми на вандализъм“. Въпреки инцидента той ще остане отворен за посетители.

При друг инцидент в града - през февруари тази година, друг американски турист, но от еврейски произход, счупи с чук статуята на Христос в известна католическа църква по пътя на кръстоносците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари