Арестуваха роми за онлайн престъпление

0
Мургавите ни събратя получавали пари уж за работа като финансови агенти и неусетно станали финансови мулета
Мургавите ни събратя получавали пари уж за работа като финансови агенти и неусетно станали финансови мулета

14 циганина, наети от измамници да изпират парите им в интернет, бяха заловени при спецакция на антимафиоти. Тя е проведена от 14 до 18 ноември и помогнала да бъдат спрени преводи за 450 000 лв, научихме от "24 часа".

Ромите получавали пари уж за работа като финансови агенти. Според схемата процент от парите оставал за тях, а другите превеждали на трети лица, близки на “работодателите” им чрез онлайн банкиране. Така циганите препирали парите на бандитите и без да се усетят играели ролята на финансови мулета. "Това обаче е сериозно престъпление и може да вкара човек в затвора за повече от 6 г.", каза Явор Колев, шеф на отдел “Трансгранична организирана престъпност” в ГДБОП.

"От началото на годината са заловени общо 186 финансови мулета. Те са нанесли щети на бюджета за близо 4,5 млн. евро, а парите, които не са стигнали до различни банди, са над 500 хил. евро", каза Колев. Поръчителите на измамата са чужденци. Това прави залавянето им по-трудно, но не е изненада - в киберпрестъпленията почти винаги участват хора, базирани в различни страни. Има и странстващи мулета, които действат и в други държави. В момента в спецсъда има дело срещу група от 12 мулета.

Колев и колегите му стартират кампания, която да образова малцинствата. Тя е подкрепена от банки и “Европол”. Инициативата е на ГДБОП, прокуратурата и Асоциацията на банките, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари