Арести в Турция заради публикации в социалните мрежи след земетресенията

0
Задържани са 37 души
Задържани са 37 души Снимка: БТА, Нора Чолакова

Задържани са 37 души

Турската полиция задържа 37 души за публикациите им в социалните медии, свързани с мощните земетресения в понеделник, опустошили райони в Турция и в съседна Сирия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Задържаните са споделяли публикации "с цел да всеят страх и паника сред населението", информира днес в съобщение в Туитър полицията.

Не се уточнява за кои постове става дума.

Няколко уебсайта също бяха затворени, защото например операторите им искаха да се възползват от желанието на хората да помагат и са мамили дарителите, добави полицията.

Много традиционни медии в Турция са под контрола на правителството, което прави социалните медии важен ресурс за алтернативна информация, въпреки че тези публикации често е трудно да бъдат проверени, отбелязва ДПА.

В сряда Туитър беше временно блокиран в Турция, поради което опозицията заяви, че правителството се опитва да заглуши критиките за това как се справя с кризата след земетресенията.

В южния окръг Хатай - един от най-тежко засегнатите - хората дълго време бяха оставени да се справят сами. Президентът Реджеп Тайип Ердоган призна, че е имало проблеми със спасителните действия, но обвини онези, които критикуваха късното пристигане на помощта, че разпространяват лъжи.

Най-малко 18 991 души са загинали, а 75 523 са ранени в резултат на двете силни земетресения, съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган. В съседна Сирия загиналите са 3384.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари