Арестант осъди МВР да му плати обезщетение от 1 лев

1
Мъжът е завел иск за незаконно задържане и за това, че не му е дадена храна в арестното помещение
Мъжът е завел иск за незаконно задържане и за това, че не му е дадена храна в арестното помещение

Мъжът е завел иск за незаконно задържане и за това, че не му е дадена храна в арестното помещение

Арестант е бил държан 24 часа в районното управление във Велинград, без да му бъде дадена храна и осъди Областната дирекция на МВР в Пазарджик да му плати символично обезщетение от 1 лев.

Мъжът е завел иск по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) за незаконно задържане и за това, че не му е дадена храна в арестното помещение, пише Lex.bg.

Той е бил арестуван за 24 часа на 9 април миналата година за действия, който той твърди обаче, че не е извършил. Освен това бил държан без храна до изтичането на 24-часовия срок за задържане, което е в нарушение на Инструкция на вътрешния министър, според която на всеки задържан се раздава храна за закуска, обяд и вечеря.

Административният съд в Пазарджик отхвърля първия иск на мъжа за незаконното му задържане, като обяснява, че заповедта е била законно издадена от младши инспектор и не е била обжалвана от задържания.

Съдът припомня, че отговорността по ЗОДОВ възниква при незаконосъобразен акт, действие или бездействие по административна дейност, които са били отменени и има причинна връзка между тях и нанесената вреда.

„В конкретния случай безспорно е установено по делото, че липсва един от елементите на фактическия състав за реализиране на отговорността – незаконосъобразен акт, действие или бездействие по административна дейност, отменени по съответен ред и в този смисъл искът се явява неоснователен и следва да бъде отхвърлен“, се казва в решението на съда.

Той обаче намира за основателен втория иск на арестанта за това, че е оставен гладен, докато е задържан, в нарушение на инструкцията на вътрешния министър.

„Видно от приетите копия от 2 страници от „Книга задържани лица 24 часа“ няма отразяване с лицето да е осъществявано свиждане с близки и получаване на храна от тях, съответно да е предоставена храна по установения за МВР ред. Несъмнено е налице незаконосъобразно бездействие по административна дейност от страна на служители на РУ-Велинград, с което е нанесена вреда на ищеца – лишен е от храна, който факт е достатъчен да се приеме наличието на вредоносен резултат. Несъмнено е налице и причинна връзка между бездействието и вредата. Затова този иск като основателен следва да бъде уважен“, пише съдът.

Затова ОД на МВР Пазарджик е осъдена да плати символично обезщетение от 1 лев за неимуществени вреди на задържания, както и разноските по делото от 405 лева. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Спокоен
    И защо за 1 лев? Сега, дали е най-големия престъпник на света или не, това се решава от съд. Не от милиционер. Има си разписани правила и закони. Храна, лекарства, медицинска и стоматологична помощ във всяка минута от задържането ти. Ти си задържан, ти ли лишен от човешкото си право да се погрижиш за здравето и живота си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари