Арендатори пръскат с пестициди в почивните дни

0
Пчеларите са на нокти заради случаите с натровени пчелини
Пчеларите са на нокти заради случаите с натровени пчелини

Недобросъвестни арендатори пръскали с пестициди в почивните дни.

За това съобщи айтоският пчелар Георги Кръстев пред „Черноморски фар“. Пчеларите от региона са на нокти заради случаите с натровени пчелини. На места в страната дори се готвят протести.

„Изхитриха се тези дни и пръскат само по празниците. Ето сега на Великден пръскаха четирите дни, на 1-и май също. Днес (б.а. вчера) защо не пръска никой? Това е с цел, че ако се оплачеш на 112 със сигнал за нерегламентирано пръскане, те ти казват, че ще ти запишат сигнала и на първия работен ден ще го проверят, а това е след 3 дни примерно. И ако имаш 6 такива арендатора в твоето землище и всеки казва не бях аз. То е въпрос на съвест, а нея като я няма става страшно. Те не могат да разберат, че с това натравяне на пчелите губим всички, не само ние“, обясни той.

Самият Кръстев признава, че през последните дни е пред ръба на силите си. Засега самият той няма поражения, а в района на пчелина му поне видими също липсвали. По думите му обаче арендаторите пръскали, когато си искат.

„Много е трудна комуникацията с арендаторите и агрономите. Безсънни нощи постоянно съм на пчелина тези дни. Идвам и само отварям-затварям и така не знам колко пъти вече. Отделно те не са образовани. Той е милионер и казва: „Не ме интересува, ще те купя и ще те продам“. Повечето нямат и агрономи“, поясни пчеларят.

Притеснен е, че пчелите му могат да се удушат, ако не да се натровят.

„Един ми казва онзи ден ще пръскам по закон, както е до 10 часа, ако трябва да го оставя кошера затворен до 12 часа докато изсъхнат растенията, аз ще ги намеря издушени пчелите“, каза Кръстев.

Категоричен е, че ако се наложи да се стига до протест, то пчеларите от региона много бързо ще се съберат.

„Аз лично бих отишъл на протест, без значение, че не съм пострадал. То това е за всички. Днес не съм аз, но на следващия ден може и да съм“, добави той.

„Не бих казала обаче, че се касае за масов мор. Имаме единични сигнали – около 10-12. Става въпрос за село Струпец”, обясни в „Тази сутрин” Любина Донкова, началник отдел "Контрол на продукти за растителна защита и торове" в БАБХ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари