Аптеките все още не приемат хартиените рецепти за антибиотици

0
От МЗ заявиха, че процедурно измененията няма как да влязат в сила веднага
От МЗ заявиха, че процедурно измененията няма как да влязат в сила веднага

От МЗ заявиха, че процедурно измененията няма как да влязат в сила веднага

Хартиените рецепти за антибиотици продължават да не се приемат в аптеките и след средата на декември, каквато беше заявката на здравното министерство. За това сигнализират пациентските организации. От ведомството заявиха, че процедурно измененията няма как да влязат в сила веднага, тъй като срокът за общественото обсъждане на промяната в наредбата е изтекъл едва преди една седмица - на 7 декември, предаде Дневник.

Т.нар "бели рецепти" за антибиотици и лекарства за диабет бяха заменени изцяло с електронни на 16 октомври, като това хвърли в хаос пациенти, лекари и фармацевти. След настояване на съсловните организации на лекарите и фармацевтите, а също и под натиска на пациентски сдружения, месец по-късно премиерът Николай Денков и здравният министър Христо Хинков се ангажираха да се допусне гратисен период, но само за антибиотиците, в който да продължи "хибридния модел" - медикаменти да се изписват и на хартия, и в електронен вариант до 1 април 2024 г.

В началото на този месец пациенти сигнализираха "Дневник", че след това обещание лекари са възобновили изписването на антибиотици на хартия, но фармацевти отказват да изпълняват рецептите. Тогава здравното министерство обяви, че това ще стане факт от средата на декември, след публикуването на окончателния текст в Държавен вестник, тъй като все още не беше приключил срокът на общественото обсъждане. Сега обаче отново Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти не е приета и обнародвана в Държавен вестник, въпреки заявената дата 8 декември, пишат от пациентските организации.

"Въпреки поети ангажименти Министерство на здравеопазването бездейства и по този начин застрашава лечението на деца и възрастни през грипния сезон при наличието на множестно нелекувани и усложнени пневмонии. Предстоят празници, по време на които личните лекари ще бъдат по-трудно достъпни, което още повече ще затрудни лечението", посочват още те. Пациентски организации настояват за спешно изпълнение на поетите ангажименти и осигуряване на навременното лечение на пациентите.

От Министерството на здравеопазването коментираха, че е изготвена справка за отразяване на становищата, получени в рамките на обществено обсъждане на проекта, която е била разгледана и одобрена от ръководството на Министерството на здравеопазването на заседание, проведено на 12 декември.

Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти е изпратена на "Държавен вестник" за обнародване ден по-късно на 13 декември, посочват от ведомството. В днешния брой тя не е приета, следващата дата, когато промените може най-накрая да влязат в сила е 19 декември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари