Аптеките пуснаха списъци за противогрипни ваксини

1
Количествата в складовете също са изчерпани
Количествата в складовете също са изчерпани Снимка: БГНЕС

Първата доставка от противогрипни ваксини в аптеките в Русе се изчерпа веднага

Аптеките в цялата страна започнаха да правят списъци на желаещите да купят противогрипна ваксина. Това показва проверка на „Монитор“ във фармацевтичната мрежа в страната.

В столицата имунизациите за грип са изчерпани. Фармацевтите обясниха, че първият вариант – „Инфлувак“, е бил разпродаден много бързо, след като е доставен в мрежата. Количествата по складовете също били изчерпани. Затова е възможно да се намерят само единични бройки, които могат да бъдат намерени само ако се обикаля от аптека на аптека. От една от големите търговски верига аптеки заявиха за „Монитор“, че към момента няма налични противогрипни ваксини в цялата им търговска мрежа. Доставка на ваксина „Инфлувак“ не се очаква, но до края на месеца в аптеките ще бъде налична противогрипна ваксина „Вакси грип“. От търговската верига коментираха още, че нямат яснота за количествата, които ще получат. Фармацевти от по-малки аптеки обясниха, че очакват доставки на „Инфлувак“ след началото на октомври, но не могат да се ангажират с конкретна дата. Затова аптекарите съветват всички, които желаят да се ваксинират против грип, да проверяват периодично дали дозите са пристигнали. Противогрипните ваксини са на цена, която варира от 22 до 25 лв., като цената ѝ се определя от различните вериги аптеки.

В момента противогрипни ваксини по аптеките в Шумен няма, очаква се да има следващия месец. В аптеките в Бургас е мисия невъзможна да се намери противогрипна ваксина. Такива няма и никой не може да каже дали и кога ще има. "Наличните количества в складовете са изчерпани. Очакваме през октомври или ноември зареждане", отговарят дежурно аптекарите, като признават, че изобщо не са убедени дали в посочения срок ще има доставки. Според тях наличните количества са били изкупени още в първите дни на септември и търсенето не спирало. Иначе ограничения в продажбите не е имало. Проверка на "Монитор", установи, че само една аптека в морския град разполага в момента с дефицитната стока, но наличността е само от 4 броя ваксини, четиривалентни за тип А и тип Б. Цената за бройка е 23 лв.

Първата доставка от противогрипни ваксини в аптеките в Русе се изчерпа веднага. Зареждането с четиривалентната „Инфлувак“ стана в периода 6 – 12 септември и макар че лекарите препоръчват да се постави малко по-късно, по-предвидливите си купиха и си я сложиха в хладилника, докато стане време да се ваксинират. Фармацевти споделиха, че поръчват по 20 бройки, а им доставят двойно по-малко. Навсякъде отговорът е, че се чака второто зареждане.

Един човек си купи шест ваксини наведнъж. Нямахме забрана за количество при първата пратка и му продадох“, каза русенска аптекарка. Цената на „Инфлувак“ е между 21 и 23 лева в различните аптеки в крайдунавския град. Търсенето тази година е изключително голямо, тъй като цели семейства възнамеряват да се ваксинират.

Във Варна фармацевтите обясниха, че очакват най-късно до десетина дни, до началото на октомври, доставката на противогрипни ваксини за новия сезон 2020-2021 година.

Имаме уверенията на дистрибуторите, че те ще бъдат доставени в аптеките и хората ще могат да си ги купят свободно“. Това заявиха част от варненските фармацевти. Други от колегите им казват, че дистрибуторите не се обвързвали със срокове и дори отричали да имат информация кога точно ще има доставки за Варна. От миналия сезон със срок до юни имаше няколко аптеки в града с количества „Инфлувак Тетра“ на цена 21-23 лева, които вече са изчерпани. От гилдията коментират, че разпределението на количествата е станало така, че при много от аптеките ваксината, която пазеше от 4 щама -„Бризбейн“, „Канзас“, „Виктория“ и „Ямагата“, изобщо не е достигнала. Наша проверка във Варна потвърди, че противогрипни ваксини в аптечната мрежа на града в момента няма. Коментира се, че тази година доставката им малко закъснява, но пък времето е хубаво и това няма да окаже влияние. Освен това се очаква за сезон 2020-2021 и доставка на „Ваксигрип“, внос от Франция. Според прогнозите цената ще е около 25 лв. По мнение на специалистите тази година търсенето и потреблението на противогрипните ваксини ще се увеличи. От аптеките във Варна коментират, че по-предвидливи родители и редовни клиенти активно се интересуват кога ще бъдат доставени новите ваксини, за да си ги купят.

В част от аптеките на Стара Загора запасите от противогрипната ваксина „Инфлувак“ са привършили и никой не е в състояние да каже дали и кога ще бъде направен нов внос, установи репортерска проверка. Цената на ампулите е била 21,79 лв., все още не се знае на каква цена ще бъде поръчаната „Ваксигрип“, която се очаква да пристигне по търговските обекти в началото на октомври. Според дългогодишни фармацевти не се забелязвало завишено търсене на стандартните ваксини.

От три седмици в аптеките в Добрич няма ваксини за грип. Имали са „Инфлувак“ на цена от 22 лева, но е свършила много бързо, тъй като до аптеките са стигнали по около десетина броя. Основно с грипни ваксини се зареждат големите вериги жалват се фармацевти в Добрич.

В края на месеца и в началото на следващия се очаква да пристигне френската ваксина „Ваксигрип“, която е за същите очаквани щамове. Отново обаче ще се играе "на едро" - първо за веригите и ако остане - за малките аптеки.

Преди 3 години масово бяха бракувани ваксини „Инфлувак“ заради слабо търсене, припомнят фармацевти от Добрич.

Пловдив и Търново са единствените градове у нас, където проверка на „Монитор“ установи, че все още има ваксини. Проблемът е, че няма „Инфлувак“, която е по-добрата ваксина срещу сезонен грип. В РЗИ-тата в страната тази година нямат доставени безплатни ваксини срещу сезонен грип, както беше в предишни години - това е голям проблем. Нямат централни доставки в РЗИ-тата в цялата страна, не само в Пловдив. Във Велико Търново в четирите аптеки в центъра на града има достатъчно според фармацевтите и няма ограничения в продажбата им. Цената на „Ваксигрип тетра“ е средно около 27-30 лв., на „Инфлувак“ - 9,50 - 12 лв.

Шефът на асоциацията на аптекарите: Свършиха още пред 2 дни

От два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа“, съобщи в предаването „Преди всички“ на БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Свършиха много бързо. Само единият от производителите внесе първоначално. Очаква се до 10 дни и вторият от производителите на противогрипната ваксина да внесе от втория вид ваксина и ще има за известно време. Но хората трябва да побързат да си закупят, защото пак ще се изчерпят бързо. Ще пристигнат 140 хиляди за свободно потребление. От началото на септември бяха доставени 88 хиляди дози. Това е така, защото всяка година се внасят количества като от предходната като потребление, макар че една година предварително се заявява, процесът на производство на ваксините е бавен и сложен и не може да се превишават количестватa”, поясни Николай Костов. 340 хиляди противогрипни ваксини са предвидени за България да бъдат доставени.

Обикновено това количество е достатъчно за нашата страна, дори понякога се изхвърлят. Защото те не могат да се пазят за следващата година. Сега с количествата от 180 хиляди - в тези 340 хиляди - предвидени за поставяне на възрастните хора, са много като брой, но пък за момента се оказват недостатъчни заради търсенето на ваксини в ситуацията на пандемия“, поясни Костов. Не може да се внесат повече от предвидените френски и холандски ваксини, стана ясно от изказването му.

Няма повишаване на цените им, защото те имат пределни цени и не може произволно да се вдигат. Цените сега са около 22 лева – ваксините вече са четиривалентни, затова и цената е по-висока отпреди години“. По думите на Костов няма свръхпроизводство в световен мащаб на противогрипни ваксини зарази пандемията.

Сега заради страха от коронавируса много компании купуват повече противогрипни ваксини за служителите си“. Костов обясни, че няма недостиг в аптечната мрежа на витамини, хранителни добавки, както и на предпазни средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари