Апаратурата за недоносени бебета в Русе не се ползва, за да стои на съхранение в Дом "Майка и дете"

0
Апаратурата за недоносени бебета в Русе не се ползва, за да стои на съхранение в Дом "Майка и дете"

"Бившият Дом "Майка и дете" една година се закрива. При тях беше отделението за недоносени деца. В момента ги отглеждаме ние. Апаратурата обаче си стои там", това заяви днес началникът на отделение "Неонатология" в АГ-комплекса към Многопрофилната болница за активно лечение в Русе д-р Нина Радкова, цитирана от "Топ новини"

Това е своеобразен "Параграф 22", при който обществен ресурс се съхранява, вместо да се използва за обществото, коментират от лечебното заведение.

Д-р Радкова сподели, че въпреки заявеното желание на МБАЛ-Русе да получи необходимата апаратура, директорът на Дома за медикосоциални грижи за деца д-р Златка Огнянова е отговорила, че пази апаратурата, защо тя е физическото лице, отговарящо за нея. Здравното министерство е потвърдило, че апаратурата ще бъде прехвърлена едва след окончателно затваряне на бившия Дом "Майка и дете".

Съществува обаче вариант, тя да отиде в друг дом или отделение в страната, коментира д-р Радкова.

"В момента имаме 6 недоносени деца. Сутринта докладваха, че чакаме две близначета. Извадихме едното на легло, за да подготвим някакъв кувьоз, който не е интензивен. Имаме разкрити 6 легла в интензивния сектор. Постоянно децата са около 15. Същото се отнася и за сектора за специални грижи, където децата отиват след интензивния сектор. Там децата са около 10-12. Това са недоносени и увредени деца. С огромни усилия допускаме да не се стигне до загуба на деца", каза още д-р Радкова.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари