Антониу Гутериш: Шансовете за мир в Украйна са минимални

0
Това каза генералният секретар на ООН след телефонен разговор днес с руския президент Владимир Путин
Това каза генералният секретар на ООН след телефонен разговор днес с руския президент Владимир Путин Снимка: Reuters

Шансовете за мир в Украйна са минимални на този етап

Това каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш след телефонен разговор днес с руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес и БТА.

"Имам усещането, че сме много далеч от мира. Бих излъгал, ако кажа, че той може да бъде постигнат скоро", заяви Гутериш на пресконференция.

"Нямам никакви илюзии, на този етап шансовете за мирно споразумение са минимални", подчерта генералният секретар на ООН. Той отбеляза, че "няма изгледи" дори за прекратяване на огъня.

Гутериш съобщи, че е обсъдил още с Путин износа на руски торове и хранителни продукти. Двамата са разговаряли също за "удължаването и разширяването" на обхвата на споразумението от 22 юли за износ на украинско зърно.

Договорът бе сключен под егидата на ООН, първоначално за срок за 120 дни.

Путин е казал на Гутериш, че изнасяното от Украйна зърно приоритетно трябва да отива за най-нуждаещите се страни, съобщи прессслужбата на Кремъл, цитирана от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че Русия оспорва все повече споразумението от 22 юли. Тя по-конкретно твърди, че по-голямата част от изнасяното украинско зърно отива за европейски страни - нещо, което Киев отрича - и се оплаква от спънки за износа на руски торове и хранителни продукти.

В телефонния разговор с Гутериш Путин приветствал "конструктивното сътрудничество" с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във връзка със ситуацията в контролираната от руската армия Запорожка АЕЦ в Югоизточна Украйна.

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа е подложена през последните седмици на обстрел, за който Киев и Москва взаимно се обвиняват. Екип на МААЕ, оглавяван лично от генералния директор на агенцията Рафаел Гроси, посети Запорожката АЕЦ в началото на този месец и препоръча около нея да бъде установена "зона за сигурност".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    ...
    може, допустимо е. но така като гледам аналът на Европа пръска говна и кръв а не Путинския. жалко, че заради шепа фашистки продажни утайки стотици милиони трябва да страдат.
  • -5
    2
    .!.
    Путин единствено може да ти пръсне анала както си му си се надупил....
  • 0
    1
    ...
    Как , бе ! Нали Русия я обърнахте в бяг ? Фашистите квичат, че идва края, че победата е близко, че Русия е пробита е ще бъде размазана, че ще има празненства и пиршества, че ще ви наплати стотици милиарди долари репарации...... Ама моля ви се, всичко е прекрасно, майната му на студените душове и на децата на студено, ще ги каляваме, ще благоденстваме, ще разкъсаме Русия на парчета, ще ни дава доброволно и безплатно енергия..... ей , малоумници ! ще ви пръсне Путин, това е само прелюдията. Тежко и на останалата Европа и на нас.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари