Антониу Гутериш: Копаем собствените си гробове

0
Антониу Гутериш: Копаем собствените си гробове

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи предупреждение за климата

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза днес на световните лидери, събрали се в Глазгоу за международната конференция за климата, че евентуалният неин провал би означавал, че ще те трябва се връщат с по-сериозни обещания всяка година, а не както се предвижда сега - на всеки пет, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако в края на тази среща се окаже, че ангажиментите не са достатъчни, държавите ще трябва да преработват своите национални климатични планове и политики не на всеки 5 години, (а) всяка година и във всеки един момент", каза Гутериш на церемонията по откриването на КОП26 в Глазгоу. Той заяви, че често има "дефицит на достоверност и прекалено много обърканост около целите за намаляване на (парниковите) емисии и постигане на нетни нулеви емисии". ООН ще сформира експертна група, която ще проверява и анализира ангажиментите за постигане на нетни нулеви емисии на недържавни актьори, каза Гутериш.

Генералният секретар на ООН призова развитите и развиващите се държави да създадат коалиция за декарбонизация и постепенно да се откажат от използването на въглищата за производство на електричество, предаде ТАСС.

Според Гутериш развиващите се икономики трябва и да предприемат повече мерки за ефективно намаление на емисиите. "Необходима ни е максимална амбиция от всички държави и по всички направления, за да бъде успешна конференцията в Глазгоу", отбеляза той.

"Копаем собствените си гробове", предупреди Гутериш, цитиран от Асошиейтед прес. "Планетата ни се променя пред очите ни - от дълбините на океаните до планинските върхове, от топящите се ледници до неумолимите екстремни метеорологични явления", каза той.

Британският престолонаследник принц Чарлз призова световните лидери да спасят "нашата скъпоценна планета". Погледите и надеждите на света са насочени към нас, подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари