Антониу Гутериш: Конфликтът в Украйна доведе до триизмерна глобална криза

0
Генералният секретар на ООН поднови призива си за прекратяване на насилието
Генералният секретар на ООН поднови призива си за прекратяване на насилието

Генералният секретар на ООН поднови призива си за прекратяване на насилието

На 100-ия ден от руската инвазия в Украйна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в изявление поднови призива си за прекратяване на насилието.

„Подновявам призива си за незабавно спиране на насилието, за безпрепятствен хуманитарен достъп до всички нуждаещи се, за безопасна евакуация на цивилни, хванати в капана бойните действия, за спешна защита на цивилните и зачитане на правата на човека в съответствие с международните норми“, подчерта Гутериш, цитиран от БГНЕС.

Той изтъкна, че конфликтът вече е убил хиляди хора, разселил е милиони други, войната е „довела до неприемливи нарушения на правата на човека и е разпалила триизмерна глобална криза – хранителна, енергийна и финансова – която е най-разрушителна за уязвимите хора, страни и икономики“.

Гутериш изтъкна, че ООН е "отдадена на хуманитарните усилия", но в крайна сметка ще са необходими преговори и диалог за разрешаване на конфликта.

„Колкото по-скоро страните се ангажират с добросъвестни дипломатически усилия за прекратяване на тази война, толкова по-добре в името на Украйна, Русия и света“, каза той. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари