Антониу Гутериш: Богатите държави притискат бедните страни с хищнически лихви и смазващи цени на горивата

3
Гигантите, занимаващи се с изкопаеми горива, правят огромни печалби, докато милиони хора във вашите държави гладуват, заяви генералният секретар на ООН
Гигантите, занимаващи се с изкопаеми горива, правят огромни печалби, докато милиони хора във вашите държави гладуват, заяви генералният секретар на ООН Снимка: Фейсбук

Гигантите, занимаващи се с изкопаеми горива, правят огромни печалби, докато милиони хора във вашите държави гладуват, заяви генералният секретар на ООН

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обвини богатите държави в света и енергийните гиганти, че притискат бедните страни с “хищнически” лихви и “смазващицени на горивата. Пред лидери на над 40 нуждаещи се държави на конференция в Доха Гутериш заяви, че богатите нации трябва да осигурят 500 милиарда долара на година помощ:

"Държавите ви са хванати в капан в порочен кръг, който прави развитието трудно. И мога да ви уверя, че сме напълно наясно с несправедливостите, създадени от нашата несправедлива световна икономическа и финансова система и сме твърдо решени да ги променим с реформи. Икономическото развитие е предизвикателство, когато страните са лишени от ресурси, давят се в дългове и се борят с исторически несправедливост и неравностоен отговор на Covid-19".

На срещата на върха на най-слабо развитите държави в Доха не присъства нито един от лидерите на големите световни икономики, отбелязва Франс прес, цитирана от БНР.

Глобалната финансова система е проектирана от богатите страни и облагодетелства най-много тях”, каза Гутериш и допълни:

"Гигантите, занимаващи се с изкопаеми горива, правят огромни печалби, докато милиони хора във вашите държави гладуват. Облекчаването на кризата с издръжката на живота става все по-трудно всеки ден. Войната в Украйна води до ръст в цените на енергията и храните. Добавете и влиянието на конфликтите, сушите, глада и крайната бедност и резултатът е перфектна буря за утвърждаването на бедността и несправедливостта. Трябва да сложим край на тази буря".

Дългът на най-слабо развитите държави в света е нараснал повече от четворно за десет години и възлиза на 50 милиарда долара към 2021 година, пише Франс прес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Чичо
    Съгласен с 1. Само да се зададе някаква файда (източник на суровина) и те са дам, да демократизират. Като хиените.
  • 4
    1
    хахаха
    Не е вярно, Тончо ! Всичко е чест и морал. Никой не се ебава с бедните.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари