Антоний Тодоров: Президентът е предпазлив и умерен при избора на новото служебно правителство

0
По думите му президентът е по-въздържан
По думите му президентът е по-въздържан Снимка: БНТ

Политологът смята, че Радев е обмислил внимателно политическия баланс

Предпазливост и умереност вижда в избора на личности в новото служебно правителство политологът проф. Антоний Тодоров. По думите му президентът е по-въздържан.

"Не виждам съществени отстъпки, от това, което видяхме в предишните служебни правителства. Президентът е в не много лека ситуация, защото от една страна тези избори бяха предизвикани от конфликт в управляващата досега коалиция, на която президентът разчиташе преди това. Дори и предишните служебни правителства показваха, че той симпатизира на усилията на коалицията, която искаше да постави край на модела ГЕРБ. Сега не виждаме отстъпление от такава позиция. Разликата е малка. Не виждаме ярки личности, които да свързваме непременно с остра опозиция към доскорошното управление на ГЕРБ", каза Тодоров в "Още от деня" по БНТ

Политологът смята, че Радев е обмислил внимателно политическия баланс.

Отбелязва обаче, че фигурите от БСП, които ще влязат в служебния кабинет, са хора, които станаха известни с критичната си позиция спрямо Корнелия Нинова.

"В едно от последните си изказвания Нинова обвини президента, че е един от факторите за падането на правителството на четворната коалиция. Самият Радев също на няколко пъти влезе с остри изказвания срещу правителството. Това го отчитам като политическа грешка от негова страна", каза Тодоров.

По думите му несъмнено ще е по-трудно на това служебно правителство, отколкото на служебните правителства миналата година заради геополитическата ситуация.

"Ще му бъде трудно да управлява един куп кризи, които редовното правителство се справяше донякъде, кризи, наследени от преди. Ковид епидемията започва отново да се разраства, да се пълнят болниците и да се взимат непопулярни решения. Войната в Украйна продължава, руският газ е спрян изцяло", каза политологът.

Тодоров не очаква рязка промяна от последните 7 месеца в сферата на енергетиката. Категоричен е, че няма да започнат отново преговори с "Газпром".

Не очаква България да промени геополитическата си ориентация и поради избора на министър на външните работи.

"Внушаването, че е възможна такава със служебното правителство, е част от едни опорни точки, които се опитват да прокарат тезата за това, че е нужно в България да има едно ясно изразено евроатлантическо правителство", каза Тодоров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари