Антон Тодоров: Моите думи бяха израз на загриженост

0
Имаше един друг президент, заради когото си отиде журналист от bTV!
Имаше един друг президент, заради когото си отиде журналист от bTV!

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов, които си позволиха недопустимо поведение и заплахи към водещия на сурешното предаване „Здравей, България“ по NOVA Виктор Николаев, побързаха да поднесат извиненията си.

В изявление, изпратено до медиите Тодоров подчерта: „не съм искал да „заплашвам“ журналиста Николаев, но наблюдавам една всеобща истерия по темата. Как е възможно да се прави заключение, че съм заплашвал Виктор Николаев?

Моите думи бяха израз на загриженост, че с тези силни думи той би могъл да си навлече гнева на хора, които имат изключителни лостове за влияние.

Имаше един друг президент, заради когото преди петнадесет години си отиде журналист от bTV!

Въпреки убеждението ми, че съм разбран напълно превратно и думите ми са изтълкувани абсолютно погрешно, аз държа да поднеса извинението си към Виктор Николаев. Правя го заради моя култ към свободата, правя го заради всичко онова, за което се боря повече от 28 години и заради създалата се истерия в определени среди от тази моя реплика, която смятам, че не беше коректно разтълкувана”.

Ето цялото писмо на Антон Тодоров:

Днес един мой отговор на въпрос на журналиста Виктор Николаев предизвика сериозна полемика. Държа да подчертая, че изконно правило за мен е, че четвъртата власт е абсолютно независима над останалите. Несвободата на медиите и журналистите в България е нещо, което се свързва с режим, срещу който аз цял живот съм се борил. Нещо повече, самият аз винаги съм държал на истината и на фактите и винаги съм си служил с тях. В конкретния случай не съм искал да „заплашвам“ журналиста Николаев, но наблюдавам една всеобща истерия по темата. На въпрос на Виктор Николаев дали изборът на „Грипен“-ите от служебното правителство на Огнян Герджиков е „продукт на определена шайка“, аз отговорих: „Много силни думи употребявате. Ще Ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви. И тя малко така беше тръгнала в някаква посока, но сега виждам, че липсва столчето ѝ“.

Как е възможно да се прави заключение, че съм заплашвал Виктор Николаев? Та логиката на неговия въпрос визираше „Шайката на Румен Радев“, който назначава служебното правителство. От неговите думи лесно можеше да се направи извода, че тя е желаещата да усвои 1,5 млрд. лева. Моите думи бяха израз на загриженост, че с тези силни думи той би могъл да си навлече гнева на хора, които имат изключителни лостове за влияние. Имаше един друг президент, заради когото преди петнадесет години си отиде журналист от bTV!

В рамките на по-малко от десет дни съм обект на безпрецедентна атака за оплюване и дискредитация от среди, които никога няма да ми простят разкритията, направени за олигархията, задкулисието, Командирите им и техните бизнес и медийни обръчи. Ченгетата от ДС и РУМНО – също. Въпреки убеждението ми, че съм разбран напълно превратно и думите ми са изтълкувани абсолютно погрешно, аз държа да поднеса извинението си към Виктор Николаев. Правя го заради моя култ към свободата, правя го заради всичко онова, за което се боря повече от 28 години и заради създалата се истерия в определени среди от тази моя реплика, която смятам, че не беше коректно разтълкувана.

Вицепремиерът Валери Симеонов пък използва профила си в социалната мрежа „Фейсбук“, за да заяви категорично:

„Трябва да си предубеден, заблуден или платен, за да възприемеш думите ми към Виктор Николаев като заплаха“.

Той обаче подчертава: „Вдигналите се в защита на Виктор Николаев мълчаха, когато в рамките на 3 години бяха опожарени 12 автомобила на телевизия СКАТ; мълчаха, когато по офиса в Бургас бе хвърлен коктейл Молотов; мълчаха, когато мутрите на Доган строшиха 2 камери и биха двама оператори в Созопол;мълчаха, когато малтретираха водещата на СКАТ Силвия Трендафилова на митинг на ДПС в Асеновград; както и в много други случаи. А когато мутри взривиха автомобила ми пред панелния блок в „М. Рудник“, в който живея, писаха, че съм го извършил аз, за да търся слава“.

Какво казаха двамата в „Здравей, България“ тази сутрин и заплашваха ли Виктор Николаев, припомнете си във видеото горе и преценете сами.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари