Антикорупционната комисия разследва престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи в митниците

0
Защитата на задържаната шефката твърди, че парите от разбития канал за наркотици са били за купуване на гласове на изборите
Защитата на задържаната шефката твърди, че парите от разбития канал за наркотици са били за купуване на гласове на изборите Снимка: БГНЕС

Защитата на задържаната шефката твърди, че парите от разбития канал за наркотици са били за купуване на гласове на изборите

Досъдебно производство за организирана престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи е образувано от Комисията за противодействие на корупцията във връзка с вчерашната съвместна акция с Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съобщиха от Софийската градска прокуратура, предаде БТА.

Оттам допълват, че в прокуратурата са внесени с искане за одобрение от съда 17 протокола за претърсване и изземване на жилища, леки автомобили и помещения на длъжностни лица. Очаква се внасянето на още протоколи.

По случая има задържани по Закона за МВР за 24 часа. Предстои наблюдаващите прокурори да се запознаят с документите.

В сряда ДАНС и антикорупционната комисия влязоха в сградата на агенция "Митници".

Директорът на институцията Петя Банкова каза, че е първата жертва на новото КОНПИ. Днес адвокатът ѝ Аделина Натина заяви пред медиите, че клиентката ѝ има информация, че парите от наркотиците, хванати на бургаско пристанище, е щяло да се използват за купуване на избори, пише Mediapool.bg.

"Данните, които има г-жа Банкова, е, че парите от наркотиците, хванати на бургаско пристанище, е щяло да се използват за купуване на избори - от кого, нямаме информация. Предвид вчерашната акция едва ли г-жа Банкова ще може да продължи да работи, така че да се разкрие схемата", посочи адвокатът ѝ.

Натина говори за задържаните от бургаските митничари близо 200 килограма кокаин, скрити в хладилен контейнер с банани през миналия месец.

На въпрос задържана ли е шефката на агенция "Митници" Петя Банкова, защитничката ѝ заяви, че няма официално връчена заповед за арест.

"В момента госпожа Банкова не е задържана официално. Изчакваме да се вземе решение какво да се случи. Има процесуални начини едно лица да се намира в едно помещение без да е задържано. Тя се намира в КПКОНПИ на пл. "Света Неделя" 1. Там няма арест и тя не е задържана", обясни адвокатът пред бТВ.

Освен Банкова в сряда беше задържан и заместникът ѝ в агенция “Митници“ Людмил Маринов. Общо задържаните за 24-часа са седем, по данни на БНР.

По длучая вече има образувано дело по условията на неотложност. Претърсвания е имало на адреси в София, Хасково, Свиленград и област Пазарджик.

По неофициална информация в Свиленград са били претърсени 2 адреса - офис сграда и частен дом, както и други два в Хасково, предаде БНТ. Става въпрос за жилищни и други имоти, свързани с бивши и настоящи служители на различни нива в агенция "Митници".

По данни на местния сайт "Е-Свиленград" обиските са били в домовете на бивш началник на митницата в Свиленград и бизнесмен, който отдавна е извън системата на приходната агенция.

Арест в сряда сутринта е бил извършен и на клиент на столичния хотел "Маринела" с инициали М.Д. По непотвърдена информация ставало дума за бившия шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров-Иарата от Хасковско, съобщи БНР.

Синът му Стефан също е бил на мушка на дансаджиите в родния им град.

Обиски са били извършени и в домовете на бивши митнически шефове и митничари.

След акцията министърът на финансите в оставка Асен Василев коментира, че ако няма сериозни доказателства, това е акция по сплашване на шефката на митниците.

Тази нощ пък по искане на ИТН парламентът реши временна комисия да разследва корупционните практики в агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Премиерът в оставка акад. Николай Денков съобщи, че все още няма доклад от ДАНС за акцията в агенция „Митници“, въпреки че е поискал такъв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари