Антъни Блинкен: Ще защитим съюзниците от агресията на Северна Корея

0
Първият американски дипломат осъди провокациите от Пхенян
Първият американски дипломат осъди провокациите от Пхенян Снимка: Фейсбук

Първият американски дипломат осъди провокациите от Пхенян

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обеща, че Съединените щати ще защитят съюзниците си от "агресията" на Северна Корея, като Япония и Южна Корея се присъединиха към призива да накажат Пхенян за последния му тест на междуконтинентална балистична ракета, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Първият американски дипломат се срещна съвместно с външните министри на Южна Корея и Япония в кулоарите на среща за Югоизточна Азия в Джакарта, като и тримата осъдиха това, което Блинкен нарече „провокации“ от Пхенян.

Ние сме обединени решително в обща защита и се уверяваме, че правим всичко възможно, за да възпираме и да се защитаваме срещу всякаква агресия“, каза Блинкен.

В съвместно изявление, публикувано по-късно, се казва, че ангажиментите на САЩ да защитават двата обвързани с договора съюзници "са железни и подкрепени от пълния набор от способности, включително ядрени".

Вашингтон, Сеул и Токио също обещаха да настояват съществуващите санкции на ООН срещу Севера - официално известен като Корейската народнодемократична република (КНДР) - да бъдат "напълно приложени".

Освен това трите страни ще продължат да работят в тясно сътрудничество с международната общност, за да блокират незаконното генериране на приходи от КНДР чрез задгранични работници и злонамерени кибер дейности“, които финансират нейните оръжейни програми, се казва в изявлението.

Китай и Русия обаче имат право на вето в Съвета за сигурност и през последните месеци ясно дадоха да се разбере, че не търсят по-строги мерки срещу Северна Корея.

Северна Корея съобщи, че лидерът Ким Чен Ун лично е наблюдавал изстрелването в сряда на ракетата, която тоталитарната държава е изстреляла само веднъж преди това през април.

Южнокорейският външен министър Пак Джин отбеляза, че тестът е дошъл точно когато регионалните сили се срещат за преговорите в Джакарта, където Северна Корея изпрати официален представител.

Това, което Северна Корея прави, е напълно против очакванията на международната общност“, добави Парк.

Надявам се, че нашият тристранен диалог днес ще укрепи решимостта ни да отговорим твърдо и решително недвусмислено на непрекъснатите провокации на Северна Корея и ще изпратим посланието, че техните провокации няма да останат ненаказани."

"Междуконтиненталната ракета прелетя 1001 километра (622 мили) на максимална надморска височина от 6648 километра, преди да се пръсне в Източно море, известно още като Японско море", съобщиха официалните севернокорейски медии.

Изстрелването беше "грандиозна експлозия", която разтърси "цялата планета", каза официалната информационна агенция.

Ким проведе исторически срещи на върха с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, които намалиха напрежението, но не доведоха до трайно споразумение.

Дипломацията беше в застой при президента Джо Байдън, който предложи стратегия, но от по-традиционния вариант на работно ниво.

Постоянно заявяваме, както публично, така и пред Пхенян, че сме готови да участваме в диалог без предварителни условия“, каза Блинкен пред репортери в края на срещите си.

За съжаление към днешна дата отговорът на Пхенян на това предложение беше да изстреля повече ракети."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    Бивш
    Най важното е ,че контра офанзивата срещу руската пропаганда в България ЗАПОЧНА ! Тролчетата на петата колона ,ще ухапят дръвцето и ще бъдат осветени публично !
  • 3
    10
    до 8
    Каква Русия, каква „матушка“? Къде видя нещо про-руско в първия коментар. А статията е за Северна Корея. Много ви плащат май за троленето. Не четете, а направо пишете. Скоро ще останете и без тази заплата.
  • 3
    9
    до 7 и 8
    Добри аргументи 🤣 +0.01₴
  • -2
    8
    До 1
    По твоята логика,САЩ трябва да са помагали и на Русия,съдейки от състоянието в което се намира сега твоята матушка,зле и все по зле...
  • -3
    7
    До 6
    Най големия и непоправим олигофрен е русофила.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари