Антъни Блинкън: Палестинският въпрос трябва да бъде уреден!

0
Арабските страни не горят от желание да възстановяват Газа, ако тя отново ще бъде сравнявана със земята, заяви американският държавен секретар
Арабските страни не горят от желание да възстановяват Газа, ако тя отново ще бъде сравнявана със земята, заяви американският държавен секретар Снимка: Anthony Blinken Secretary Official / Facebook

Арабските страни не горят от желание да възстановяват Газа, ако тя отново ще бъде сравнявана със земята, заяви американският държавен секретар

Арабските страни не горят от желание да се включват във възстановяването на Газа, ако след няколко години палестинският анклав отново бъде "сравнен със земята", и подчертават важността на създаването на палестинска държава като необходима предпоставка за всяко споразумение за мир в региона, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс и БТА.

В интервю за Си Ен Би Си в кулоарите на форума в Давос, Швейцария, Блинкън заяви, че в Близкия изток има "ново уравнение", при което арабските страни, от една страна са готови да интегрират Израел в региона, но от друга, държат това да бъде обвързано със създаването на държава на палестинците.

По думите му и арабските държави, и Вашингтон смятат, че докато не бъде решен този проблем, нито Израел, нито регионът ще могат да заживеят в мир, стабилност и сигурност.

"Трябва да бъде уреден палестинският въпрос", каза Блинкън. "Арабските страни казват така: вижте, няма да се занимаваме с въпроси като възстановяването на Газа, ако след година или след пет години, тя пак ще бъде сравнена със земята и после пак ще ни карат да я възстановяваме."

"Достигнали сме до етап, в който арабските страни, включително такива като Саудитска Арабия, са готови да направят стъпки в отношенията си с Израел, каквито никога преди това не са били склонни да предприемат. Това открива възможност за много по-различно бъдеще, за много по-сигурно бъдеще."

"Що се отнася до сигурността на Израел, арабската страна от уравнението и палестинският мир – това е единственият начин за постигането на истински трайна сигурност", заяви Блинкън.

Също в кулоарите на форума в Давос саудитският външен министър заяви, че кралството може да признае Израел, ако бъде сключено цялостно споразумение, което да предвижда създаването на държава на палестинците.

При последната си обиколка в Близкия изток само преди седмица, Блинкън предложи на Израел формула за постигане на мир, която в общи линии се изразява в това мюсюлманските му съседи да помогнат за следвоенното възстановяване на Газа и да продължат икономическата интеграция с Израел, но само при ясен ангажимент от израелска страна за създаване на независима палестинска държава.

Преговорите под егидата на САЩ за създаването на палестинска държава в териториите, окупирани от Израел, се намира в застой от почти десет години. Лидерите на партиите от управляващата в Израел дясна коалиция са против появата на картата на самостоятелна палестинска държава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари