Антъни Блинкън е на двудневно посещение в Турция

0
Държавният секретар на САЩ ще се запознае на място с усилията за преодоляване на последствията от земетресенията
Държавният секретар на САЩ ще се запознае на място с усилията за преодоляване на последствията от земетресенията Снимка: Ройтерс

Държавният секретар на САЩ ще се запознае на място с усилията за преодоляване на последствията от земетресенията

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън кацна във военната база Инджирлик в Южна Турция, която е превърната в координационен център на американските хуманитарни операции след разрушителните земетресения на 6 февруари, съобщават световните и турските медии, цитирани от БТА.

Блинкън е на двудневно посещение в Турция, по време на което ще се запознае на място с усилията за преодоляване на последствията от земетресенията, след което ще отпътува за Анкара.

Както съобщава „Хюриет дейли нюз“, след пристигането си Блинкън е бил информиран за хода на спасителните дейности. След това той ще посети някои от най-силно засегнатите от земетресенията райони заедно с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

В понеделник американският държавен секретар ще проведе разговори с турския външен министър Чавушоглу в Анкара. Наред с последствията от земетресенията се очаква двамата да обсъдят доставката на изтребители F-16 за Турция, както и присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, към което турската страна изразява резерви заради предполагаемата подкрепа от тяхна страна за терористични организации, действащи на турска територия.

Според запознати източници, цитирани от Ройтерс, в Анкара държавният секретар на САЩ ще се срещне и с президента Реджеп Тайип Ердоган.

След Турция на 20 и 21 февруари Блинкън ще посети Гърция, където ще разговаря с премиера Кириакос Мицотакис, с външния министър Никос Дендиас и с лидера на най-голямата опозиционна партия СИРИЗА Алексис Ципрас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари