Анкара преговаря с Москва и Киев за възобновяване на зърненото споразумение

0
Турският министър на отбраната е поискал от двамата си колеги да се въздържат от провокации
Турският министър на отбраната е поискал от двамата си колеги да се въздържат от провокации Снимка: iStock

Турският министър на отбраната е поискал от двамата си колеги да се въздържат от провокации

Министърът на отбраната на Турция преговаря с колегите си от Москва и Киев за възобновяване на споразумението за износ на храни от черноморските пристанища на Украйна, съобщиха турските власти, цитирани от агенция Ройтерс и БНР.

Турският министър на отбраната е поискал от украинския си колега Олексий Лезников и от руския - Сергей Шойгу да се въздържат от провокации, които могат да се отразят негативно на изпълнението на споразумението.

Москва оправда решението си да се откажа от договореностите за износа на храни с челюстната така по базата на черноморския флот.

Днес от Руското Министерство на отбраната заявиха че поне един от морските дронове, използвани при атаката, е минал през така наречения "зърнен коридор" и дори е вероятно да е бил пуснат от един от цивилните плавателни съдове, плаващи по коридора.

В отговор украинският външен министър Димитров Колева обвини руското ръководство, че продължава да си играе с глада на милиони хора по света и подчерта, че взривовете в Севастопол са били на 220 км от коридора за корабите със зърно.

За възможността Русия да се върне към зърнената сделка ще може да се говори едва след като станат известни всички обстоятелства около нападението срещу корабите на Черноморския флот във водите на Севастопол, каза руският зам.-министърът на външните работи Андрей Руденко.

Според дипломата, атаката, за която се твърди че е извършена под прикритието на зърнения коридор, е в нарушение на всички постигнати досегашни споразумения.

Руденко припомни още, че Москва е поискала свикване на СС на ООН , за да бъде обсъден този проблем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари