Цената на зърното се покачи, след като Русия излезе от сделката за износ през Черно море

0
Киев контрира, че Кремъл си търси извинение, за да напусне сделката
Киев контрира, че Кремъл си търси извинение, за да напусне сделката Снимка: БТА / АР

Киев контрира, че Кремъл си търси извинение, за да напусне сделката

Цената на зърното на световните борси се покачи, след като през уикенда Русия обяви, че едностранно се оттегля от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, предаде Ройтерс, съобщава БТА. Стъпката на Кремъл е поради опасения, че отново може да се стигне до нарушения на глобалните доставки.

На борсата в Чикаго фючърсите на пшеницата се покачиха с 5,4 на сто до 8,73 долара за бушел (1 бушел пшеница = прибл. 27 кг), най-високото им ниво от 14 октомври, но поне засега все още далеч от рекорда от март, когато цената скочи до 13,64 долара за бушел.

Фючърсите на царевицата добавиха 2,2 на сто до 6,96 за бушел, а соята достигна 14,12 долара за бушел, или ръст от 0,8 на сто.

"Покачването е инфлационно, но дали ще продължи зависи от развитието на ситуацията в региона", заяви базиран в Сингапур търговец на зърно. Москва се оттегли от сделката за зърното в събота, като се аргументира с извършена от украинските сили атака с дрон по руски цели на Кримския полуостров.

Киев контрира, че Кремъл си търси извинение, за да напусне сделката, а Вашингтон посочи, че Русия отново опитва да използва храната като оръжие.

ООН, Турция и Украйна обявиха, че въпреки изтеглянето на Русия корабите със зърно ще продължат да плават, а само за днес са предвидени е предвидено от Украйна да отплават 16 натоварени с различни видове зърно съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    любопитен
    Искам само да попитам какво стана? Нали министърът на кака Корни се пъчеше по телевизията, че криза за жито в България няма да има. Че реколтата е успешна и че имаме достатъчно жито. Май се оказа поредната лъжлива информация, характерно за комунистите. Особено ако са в управление с Киро честното
  • 1
    1
    123
    след още малко покачване ще забравим да ядем Бг жито. тези свини ще ни заринат с отровния си отпадък.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари