Ангелкова: Плажовете ще са готови на 1 юни

0
Николина Ангелкова благодари изрично ту на премиера Борисов, ту на коалиционните партньори, че са подкрепили сектор туризъм в страната
Николина Ангелкова благодари изрично ту на премиера Борисов, ту на коалиционните партньори, че са подкрепили сектор туризъм в страната Видео: bTV

"Работим по различни сценарии, искаме да започнем сезона на 1 юни, като се надявам да можем да посрещнем и чужденци".

Това обяви пред bTV министърът на туризма Николина Ангелкова и уточни: "На 1 юни плажовете ще са готови, защото така е по договор и по закон. Надявам се да можем да стартираме още тогава."

"Непрекъснато говорим, че българите са на първо място спрямо мерките, които сме взели, за да имаме макар и късен летен туристически сезон. Българите винаги са били пазар №1, на който разчитаме по отношение на туризма. Дали сме възможност наематели и концесионери да изразят позицията си. Получих подкрепата на всички морски кметове, всички заедно сме в тази трудна ситуация. Това е трудна временна мярка, но смятам, че ще е работеща", заяви Ангелкова.

Тя добави, че "цените на плажните принадлежности ще са нулеви или символични".

"Предложих на Министерски съвет, ако бъдат намалени концесионните възнаграждения, цените на плажните приспособления да се намалят пропорционално. Благодаря на министър Красимир Каракачанов и на Валери Симеонов за подкрепата", каза Ангелкова.

На фона на това, че голяма част от туристическия бранш настоява за оставката ѝ, тя още на няколко пъти използва гостуването си в студиото да благодари изрично ту на премиера Борисов, ту на коалиционните партньори, че са подкрепили сектор туризъм в страната.

"Всички сме в тежка ситуация, никой не очаква печалби. Въпросът е да се запази заетостта - обяви още министърката на туризма. - Ще наложим и рестрикции, ако не се спазват санитарно-хигиенните мерки и дистанцията. Капацитетът може да се намали с 30 до 50% за заведенията, както и по плажа, заради увеличаването на разстоянието. Един чадър с два шезлонга в момента е 16 квадрата (б.р. - кв.м), ние сме поискали 20 квадрата да бъде, което, виждате, доста скъсява разстоянието (б.р. - има предвид, че намалява броят на чадърите на единица площ). Ще направим списък на плажовете и условията, за да може всички, които искат да посетят дадено място да знаят какви са условията".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари