Ангел Русев спечели европейската титла по вдигане на тежести

2
Българинът триумфира на първенството в Москва
Българинът триумфира на първенството в Москва

Българинът триумфира на първенството в Москва

Ангел Русев спечели европейската титла по вдигане на тежести на първенството в Москва. Българинът беше фаворит в своята категория до 55 кг и не допусна изненада.

Той триумфира с двубой от 258 кг. В изхвърлянето русенският щангист стартира с неуспешен опит на 105 кг, но при последвалите си две излизания на подиума се справи последователно със 105 и 111 кг. Това му отреди трето място след първото движение, съобщи bTV.

Изтласкването по традиция е по-силното движение на Русев и той го доказа в Москва. Той излезе на подиума сред последните в категорията. Още в първия си опит изтласка 140 кг., които му бяха достатъчни за златото. Вторият му опит беше на 147 кг - неуспешен. На същите килограми в третия си опит той успя, като по този начин подобри европейския рекорд за юноши, постигнат от него през 2019 г.

Русев беше сред фаворитите за медал на европейския шампионат. Той беше с най-висока предварителна заявка сред своите конкуренти - 252 кг в двубоя. С 5 кг повече от втория.

Това е втора титла за България от шампионата в Русия. Вчера (3 април) 20-годишната Надежда Нгуен триумфира в своята категория до 45 кг. Среброто отиде при Ивана Петрова.

По-късно днес (4 април) в битка за медалите на европейското първенство ще излязат Мая Иванова (кат. до 55 кг) и Стилян Гроздев (кат. 61 кг).

Ангел Русев е европейски шампион за младежи до 20 г. от Букурещ през 2019 г. и носител на сребърен медал от шампионата на Стария континент за мъже през същата година. Той е възпитаник на школата на Тежкоатлетически спортен клуб „Русе“ с треньори Кръстина и Радослав Атанасови.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари