Ангел Найденов: Видяхме тероризъм в най-подлия му вид

1
Основна цел на тези атаки се оказаха цивилни граждани, коментира бившият военен министър
Основна цел на тези атаки се оказаха цивилни граждани, коментира бившият военен министър Видео: NOVA

Основна цел на тези атаки се оказаха цивилни граждани, коментира бившият военен министър

„Видяхме тероризъм в най-подлия му вид. Основна цел на тези атаки се оказаха цивилни граждани. Това насилие по никакъв начин не може да бъде оправдано, трябва да бъде осъдено”. Това коментира в предаването „Денят на живо” по NOVA бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Връзката на случващото се с войната в Украйна, той смята, че може да се намери най-малкото в това, че отнема част от вниманието на международната общност. „Както виждате Украйна остава на заден план и в емисиите на електронните медии, и в сайтовете, и в печатните издания. Това ще отнеме и известна част от ресурсите, с оглед пренасочването им като помощ на Израел, коментира той.

Найденов обясни, че една от темите на преговори между Израел и Украйна досега е била готовността Израел да предостави цялата система „Железен купол” за защита на Украйна. Сега е обаче това по-скоро няма да се случи, с оглед потребностите на израелската противовъздушна отбрана.

На практика видяхме безпрецедентна по своите мащаби военна операция, както я нарича военният командир на „Хамас”. Практически това е война. Подготовката, планирането, провеждането на тези бойни действия принудиха Израел да обяви състояние на война. Това не се е случвало от 50 години насам”, каза Найденов.

Жертвите на това нападение са вече хиляди и от двете страни. Това трябва да бъде писано на сметката на „Хамас”. Няколко десетки са отвлечените цивилни от израелска територия – основно жени, деца, възрастни хора, има и военнослужещи. Ползват се като заложници, вероятно с очакване на сухопътната операция на израелската армия”, обясни той.

Найденов коментира още, че нападението на „Хамас” се оказва напълно неочаквано и изненадващо за израелските служби за сигурност, които са сред най-добрите в света, както и за израелската армия.

Оценката защо ще бъде дадена в близките дни, смята още Ангел Найденов. „Факт е, че това е грандиозен провал, сериозен, страхотен удар по имиджа на разузнавателните служби и като цяло на имиджа на Израел”, каза Найденов.

По думите му каквито и да са способностите и капацитета на системата „Железен купол” при 5000 ракети очевидно, че ще има и поражение на територията на Израел.

Едно от най-големите предизвикателства сега е отвличането на цивилни граждани и държането им като заложници, коментира още той.

Освен това предизвикателство, има и няколко други задачи пред политическото ръководство и пред армията на Израел, свързани с очакваната сухопътна операция и съответно с въздушните удари. Това разбира се са задачи, свързани с неутрализиране на палестинските бойни групи. Това са задачи, свързани с ликвидиране на военния потенциал на „Хамас. И не на последно място, това са задачи, които са свързани с недопускане на това насилието да обхване други територии – Западния Бряг и Ливан. Включително и да не допусне удари от „Хизбула”, нещо, което се случи в рамките на вчерашния ден и предизвика съответно и ответната реакция на Израел”, обясни Найденов.

Той отхвърли обвиненията на Кремъл, че оръжията, изпратени на Украйна, са препродадени. „Този тип елементарни опорки са от началото”, каза Найденов.

Той смята, че нападението е подготвяно със седмици. „Появи се вече информация за участие на офицери от иранската революционна гвардия в планирането и в подготовката на това нападение и то от месец август насам”, каза Найденов.

„Нормализирането на отношенията на Саудитска Арабия с Израел означава отпадане на една от основните държави, които подкрепяше палестинската кауза”, коментира още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Моето име
    Конюнктуризъм форева... Винаги, във всеки конфликт има две, или дори повече гледни точки. (Не)знайно защо обаче, почти винаги по определени географски ширини се показва и транслира само "правилната", необходимата, полезната...конюнктурната гледна точка. Примери много, но дълго време и доста поле за писане ще са необходими за да се опишат всички.
  • -1
    2
    Абе Найденов
    Отвори си гугъл-мапс и виж къде са набутани да живеят, да съществуват хората в тази ивица. Че аз познавам човек, на който нивата му е по голяма от държавицата им.
  • -1
    1
    SORRY
    Да тероризъм,така е.Но трябва да виждате и другия какво прави,ако вас във вашия дом ви притискат всеки изминал ден да живеете в банята или на балкона как бихте се чувствали,категорично съм съгласна с това ,че е тероризъм ,но и като подкрепяте единия моля не си затваряйте очите,ушите за другия.явно някой има интерес години проблема да не разреши,а той е голям,много голям,жалко умират все деца,жени,хора невинни.И докато не седнат да се разберат този конфликт ще тлеес години.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари