Експерти: Разпространението на "Делта" варианта на COVID-19 у нас е неизбежно

0
Според експертите високите температури не пречат на разпространението на "Делта" варианта
Според експертите високите температури не пречат на разпространението на "Делта" варианта Видео: NOVA

Хиляди българи извън граница вече живеят в ситуацията на нови ограничения заради индийския щам на коронавируса

След първия доказан случай у нас, се постави въпросът може ли "Делта" мутацията да ни изправи пред ново предизвикателство това лято.

Новият по-заразен вариант няма да подмине България - в това е категорична директорката на Националния център по заразни и паразитни болести - проф. Ива Христова.

За мен този първи случай, който доказахме, е “сигнална лампа” за това, че при по-задълбочено търсене и с повече проби вероятно ще го докажем и в други области на страната. Може би, след месец-два или три, индийският вариант ще добие по-широко разпространение у нас”, обясни проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, посочи NOVA

На фона на разхлабените мерки у нас и възможността за пътуване, единствен щит срещу коварния вариант на вируса остава ваксинацията.

Разумно е до септември-октомври преболедувалите досега, както и ваксинираните да помислят за нова доза на ваксина, за да бъдат защитени за идващия сезон”, обясни Христова.

Една от държавите, които вече изпитва сериозните ефекти от новата мутация, е Великобритания. Днес там трябваше да разхлабят COVID мерките. Вместо това ги удължиха с 4 седмици. Демонстранти изпълниха улиците на Лондон в знак на несъгласие.

Заради рестрикциите столицата може да загуби домакинството на финала UEFA EURO 2020™, защото чуждестранните фенове подлежат на 10-дневна карантина. В същата, вече два дни е и българина Боян Иванов, който влязъл в страната с негативен PCR тест.

Преди да преминеш границата трябва да покажеш доказателство, че си купил предварително два теста, които трябва да се изпълнят на втория и на осмия ден от карантината”, обясни мъжът.

Заради „Делта” мутацията Португалия затвори Лисабон през уикнедна.

„Беше ни забранено да излизаме извън града от петък вечерта до днес сутринта. Бяхме под контрола на Националната гвардия”, коментира Дафина Маринова, жител на града.

В Индия, откъдето тръгна новата мутация на вируса, ситуацията вече се нормализира в северната част на страната.

Това беше неочаквано, защото хората си мислиха, че пандемията е отминала. Новата вълна обаче ни удари много силно. За два месеца починаха 400 хиляди души”, обясни Прашант Кумар, бизнесмен в Ню Делхи.

Само за два месеца заразените с новия вариант на вируса в Индия бяха близо 30 милиона - повече отколкото при първата вълна.

Според експертите високите температури не пречат на разпространението на "Делта" варианта

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари