Ангел Кунчев: Омикрон вероятно ще измести сезонния грип

0
Възможно училищата да се превърнат в огнища, защото Омикрон засяга и по-малките деца, прогнозира Кунчев
Възможно училищата да се превърнат в огнища, защото Омикрон засяга и по-малките деца, прогнозира Кунчев Снимка: БНТ

Омикрон настъпва. Броят на заразените с коронавирус за пореден ден расте

Учените обаче са оптимисти, че петата вълна ще отмине бързо. Затягане на мерките за момента не се налага, съобщи пред БНТ главният държавен здравен инспектор. Училищата ще останат отворени, но има опасност да се превърнат в огнища на заразата.

Перник се върна в тъмночервената зона по разпространение на COVID-19.

Заразените в областта са над 500 на 100 000, Габрово и Видин преминаха от жълтата в червената зона.

Прогнозата на главният държавен здравен инспектор е, че Омикрон може да измести сезонния грип. Заболеваемостта в страната в момента е около 350 на 100 000 души.

Плавно нарастване на заразените с коронавирус в празничните дни отчитат здравните власти. В първата работна седмица за годината обаче тенденцията може да се промени заради Омикрон.

"Това, което наблюдавахме при колегите от Западна Европа - удвояването на случаите ставаше на 2-3 дни, което е много висок темп. Единственото ни успокоение е, че засега данните са за сравнително по-леко протичане", заяви доц. Ангел Кунчев.

В Западна Европа по-малко заразени с Омикрон влизат в болница и смъртността е по-ниска, но там има повече ваксинирани с три дози.

"Особено хората с бустер са доста по-предпазени. Не че е невъзможно да се заразят, но това става доста по-рядко и самото заболяване протича много по-доброкачествено", коментира доц. Кунчев.

Около 300 000 българи вече имат подсилваща доза ваксина. В Пловдив има засилен интерес към имунизацията срещу коронавирус в първите дни на новата година.

"До момента 150 човека само за днес. Това е двойно повишение в сравнение с близките 6 месеца", каза д-р Весела Иванова от УМБАЛ "Пълмед" в Пловдив.

В София пред "Пирогов" също имаше опашка. Наложи се разкриване на допълнителни кабинети за имунизация. Заради големия интерес към ваксинацията във Варна също бяха разкрити допълнителни пунктове.

"Доколкото това е резултат на въведената мярка за 75 лева мотивиране на хората над 65 години, Мисля, че тя играе основна роля. Надявам се, че и това, че хората са осъзнали, че няма по-добър начин за предпазване от имунизацията", каза Ангел Кунчев.

Подсилваща доза ваксина намалява риска от влизане в болница при заразяване с Омикрон с около 70%, каза пред БНТ професор Тодор Кантарджиев.

Омикрон вероятно ще измести сезонния грип. И въпреки че учениците се тестват за вируса веднъж седмично, е възможно училищата да се превърнат в огнища, защото Омикрон засяга и по-малките деца.

"Много е вероятно да се случи това, което става при ежегодните грипни епидемии. Да засегне 25-30% от децата, което независимо дали ние ще спрем учебния процес или не, той си се проваля от само себе си", заяви доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

В областите с много заразени е възможно да бъдат ограничени плановият прием и операции, ако има недостиг на легла в болниците, стана ясно от думите на Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари