Ангел Кунчев: Грипът вече заема своята си територия

0
Над 250 000 души са ваксинирани срещу грип тази година, каза главният здравен инспектор
Над 250 000 души са ваксинирани срещу грип тази година, каза главният здравен инспектор

Над 250 000 души са ваксинирани срещу грип тази година, каза главният здравен инспектор

Грипът вече заема своята си територия”. Това заяви в „Твоят ден” по NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Нивата на заболяемост са както и в предходната година. Профилактиката срещу грипа е икономически най-изгодна, заяви Кунчев. По думите му дори най-скъпите ваксини срещу грип са в пъти по-евтини от варианта да се разболеем и разходите, които ще направим в последствие. Той очаква пикът на заболяемостта да бъде в края на януари и началото на февруари.

„Тази година има търсене на ваксината, записаха се много хора още от септември. Към вчерашна дата бяха поставени около 88% от 308 000 ваксини или малко над 250 000 ваксини”, заяви Кунчев. Той определи тези данни като добри, на базата на това, което е било постигано като ваксинация в предходните години.

„Преди пандемията имаше и недостиг на ваксини, не всички, които желаеха, успяваха да получат. Надяваме се, че тази година всички, които са пожелали да се имунизират, ще имат тази възможност”, заяви Кунчев.

Той изтъкна, че и в момента 2 пъти повече са случаите на COVID-19, които се регистрират, спрямо грипа. Настанените в болници дневно варират между 350 и 400, тези на интензивно лечение са между 30-40 души, а в повечето случаи протичането не е толкова тежко.

Главният здравен инспектор изтъкна, че големи количества ваксини срещу COVID-19 остават неизползвани, но те са в пъти по-малко като процент спрямо други държави. „В дъното на класацията сме, което е добре, защото ние своевременно където можеше да се продадат и дарят на отделни страни, беше направено, докато имаше нужда и интерес.

За разпространението на морбили Кунчев изтъкна, че в България процентът на имунизация е над 91, а в Румъния, където обявиха пандемия, процентът е бил 70 за първата имунизация, а за втората - под 60%, у нас - над 87%. "Внос може и да има в страната, но се надявам той да е отделни случаи, малки случаи, а не национална епидемия. Все още в страната няма такива случаи", успокои Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари