Андрей Янкулов: Червените флагове за съдебната реформа вече се веят

1
Досега реформите в правосъдието бяха обвивани в европейски целофан, но под него се получаваше нещо съвсем друго, заяви експертът
Досега реформите в правосъдието бяха обвивани в европейски целофан, но под него се получаваше нещо съвсем друго, заяви експертът Снимка: Фейсбук

Коментар на Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд, относно бъдещата реформа в правосъдието

"Окастрянето на важни аспекти от "Крумовия закон" за промени в НПК покрай широко аплодираното приемане на механизъм за независимо разследване на главния прокурор и скоростното изваждане на следствието от прокуратурата са вече два червени флага за бъдещата съдебна реформа.

Например, в последната достъпна версия на Националния план за възстановяване и устойчивост (линк в коментар) са посочени следните мерки за повишаване на ефективността на наказателното производство по Реформа 2 "Противодействие на корупцията", т. 6: "Влизане в сила на законодателни изменения за гарантиране на ефективността на наказателно производство." (стр. 184-185), които не бяха изпълнени с приетите промени въпреки предвиденото в проектозакона:

- повишаване ефективността на наказателния процес, в т.ч. създаване на законодателни възможности за разделяне на делата срещу няколко обвиняеми в съдебна фаза;

- въвеждане на право на пострадалия (евентуално на подателя на сигнала) да иска ускоряване на наказателното производство и преди повдигане на обвинение;

- въвеждане на ясни предпоставки и допустими хипотези за възобновяването на наказателните производства, включително в случаите по чл. 243, ал. 10 от НПК по искане на главния прокурор чрез въвеждане на засилен съдебен контрол.

Това са три от общо четирите предвидени мерки за повишаване на ефективността на наказателното производство, като възприета е единствено първата - за въвеждане на съдебен контрол върху отказите от образуване на досъдебно производство.

Това показва, че предварителните съгласувателни процедури на Плана с Европейската комисия, както и положителните становища за проекта от органите на Съвета на Европа, в крайна сметка не са оказали необходимото влияние - приели сме си това, което сме си решили накрая.

Експресното вадене на следствието от прокуратурата, което никога не е комуникирано с ЕК или СЕ като някаква мярка за подобряване на качеството на разследването, също ме кара да се опасявам, че за пореден път е възможно да се пристъпи и към още бързи конюнктурни промени, без те да бъдат нито достатъчно добре обмислени, нито проведени след необходимите предварителни консултации със съюзите, от които сме част.

А защо такива консултации са нужни?

Защото, първо, на тези места има огромна експертиза, която можем да ползваме, на хора, които имат поглед върху правните системи и проблемите на много държави - ние тук не сме някакъв самотен остров в безбрежния океан, за който да важат съвсем различни правила и да е изправен пред съвсем различни предизвикателства. Че можем да комуникираме с тях и да черпим от техните знания и опит, е повече от богатство.

Второ, ние сме равноправен член на тези съюзи, и трябва да участваме в изграждането им, включително като споделяме нашите проблеми и опити за решения. Не става въпрос отнякъде другаде да ни "спускат" решенията, които така или иначе ние трябва да вземем за нас, няма кой друг да ни свърши тази работа.

Досега винаги реформите в правосъдието са били обвивани в европейски целофан, уж да ни приближават към европейския стандарт, но под него често се е получавало нещо съвсем друго.

Червените флагове, че и сега може да стане пак същото, вече се веят."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари