Андрей Райчев: ГЕРБ ще загуби 10 града

0
Кои ще са те - не мога да кажа и не е редно, защото все още няма никакви данни
Кои ще са те - не мога да кажа и не е редно, защото все още няма никакви данни Видео: БНТ

Това не са емоционални избори. Не можем да кажем, че в цялата страна хората са недоволни, искат да свалят ГЕРБ или пък да ги държат на власт. Местните избори са много важни за хората. Ако можем да говорим общо за цялата страна, това може да се каже за София. Там ще има битка.

Това каза в предаването "Панорама" по БНТ социологът Андрей Райчев. Заедно с него гост беше и Боряна Димитрова от агенция "Алфа рисърч". Двамата коментираха стартиралата днес предизборна кампания и предстоящите местни избори.

"Местните избори са много различни. На тях участват много местни коалиции и играчи. Често традиционните партии губят от местни играчи. Това, което ще стане в София, е различно от това, което ще стане в Гоце Делчев примерно. Със сигурност в последните месеци има една много по-сериозна взискателност и критика към местната власт. Със сигурност в София и Пловдив критиката е една, а в други градове различна. Хората в големите и развиващи се градове имат една много по-голяма взискателност към качеството на живот в градовете им. В малките градове е много по-различно. В големите градове проблемите са трафик и задръствания. В малките градове проблемите са, че въобще няма пътища и до някои не може и линейка да стигне", даде пример Боряна Димитрова.

"Дума не може да става, че във всичките градове ще бъдат сменени сегашните кметове. Според мен ще стане смесена картина, някои ще бъдат сменени, други ще останат. Кметските избори са мажоритарен вот. В момента правителството е центристко. В това се крие баланса на управлението. Центърът е много силно нещо. 20% в центъра са много повече от 40% в крилото. Не мога да коментирам какво ще стане в София. Последните проучвания сочат балотаж между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова. Кой ще победи е загадка. Тази загадка ще падне буквално седмица преди вота. Ако някой го е подразнил Фандъкова сега, той ще каже Манолова. Ако някой са го ядосали комунистите в момента, той ще каже Фандъкова. Шансът на Манолова е да привлече негласуващите. За мен битката в София в момента е реми. Кой ще победи ще почне да става ясно седмица преди изборите", прогнозира Андрей Райчев.

"За мен също е рано да се говори за прогнози. Искам да обърна внимание на следното нещо - огромен успех ще е, ако БСП вземе София. Мая Манолова твърди, че е независим и граждански кандидат, но непрекъснато се прокарва тезата, че тя е кандидат на социалистите. Поставянето на тази тема в политическа плоскост дава потенциал за връщане на разговора в политическа насока. Това може да "взриви" твърденията на Манолова, че е граждански кандидат", заяви Димитрова.

"Според мен ГЕРБ ще загуби 10 града. Кои ще са те - не мога да кажа и не е редно, защото все още няма никакви данни. За мен кандидатът на "Демократична България" беше неизвестно име. Едно издание публикува порно статия за него и той изведнъж влезе в устата на хората, но не съм чул някой да каже, че няма да гласува за него, защото приятелката му има порно снимки. Видяхме го и на евроизборите - скандалите тогава доведоха до едно отдръпване и отвращение. За мен сега и Фандъкова, и Манолова няма да посегнат към черния пиар. Той отблъсква и те разбират това", категоричен бе Райчев.

"Надпреварата ще е интересна в Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Хасково. Не казвам, че останалите градове са безинтересни, но големите градове привличат инвестиции и са важни за икономическото развитие. Според мен в София се прави опит да бъде събран левия и десния вот. БСП подкрепя Манолова и това означава, че голяма част от левия вот ще застане зад Манолова, но това с негласуващите няма да е достатъчно - ще трябват и десни гласоподаватели. Това е огромен експеримент и според мен ще е почти невъзможно това да се случи, но това не означава, че този опит не е основен за вота в София", добави Боряна Димитрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари