Андрей Кузманов: Променихме изцяло политиката в спорта

0
Мога да твърдя, че оттук нататък федерациите ще бъдат финансирани по напълно прозрачен и несубективен начин, заяви министърът на спорта
Мога да твърдя, че оттук нататък федерациите ще бъдат финансирани по напълно прозрачен и несубективен начин, заяви министърът на спорта Снимка: БГНЕС

Мога да твърдя, че оттук нататък федерациите ще бъдат финансирани по напълно прозрачен и несубективен начин

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов направи равносметка на своя мандат. В интервю за предаването „Спорт и музика“ по БНР Кузманов заяви, че той и неговият екип са свършили много работа в краткия период от май насам и се надява спортната общественост да им постави подобаваща оценка.

Какво направихме през този мандат? Аз мисля, че доста неща направихме. Радвам се, защото онзи ден наблюдавах дебата на кандидатстващите партии за ново правителство. Искам да ви кажа, че колкото и нескромно да звучи, в момента всички техни идеи, политики и неща, които искат да свършат оттук нататък, аз и моят екип сме ги свършили на 80%. Не казвам на 100%, защото някои неща вървят и в момента. Като почнем от самия спорт и стигнем до проверки, анализи, младежки дейности, култура в спорта.

Преди два дни се върнах от Брюксел, където говорихме с госпожа Мария Габриел за това, което е свършено за този кратък период от май месец насам, аз мисля, че това е доста и изцяло се променя политиката и в спорта, и в младежта.

По-специално мога да говоря за спорта. Например, че трябва да има нов начин на финансиране на федерациите. Прозрачност. В понеделник изтича общественото обсъждане на тази програма. Мога да твърдя, че оттук нататък федерациите ще бъдат финансирани по напълно прозрачен и несубективен начин. Помислили сме и за треньорите, всеки, който отговаря на изискванията по програмата, ще получи по една минимална заплата.

Другото, което направихме, е изчистване на имиджа и на лошите практики в Министерството. Направихме много проверки и продължаваме ги да правим. И тук е неуместно някои хора да твърдят, че това е изчегъртване. Не, просто ние си гледаме работата. Много сигнали имаме от клубове, от федерации, от частни лица за нередности в различните видове спорт и в младежките програми. Допълнително вкарахме нов закон за спорта и чакаме да бъде одобрен от Народното събрание.

Имахме много срещи с федерациите, които бяха много ползотворни. Във вторник ще имаме нова среща за новата програма за финансиране на федерациите. Бяха изплатени много премии на спортисти. На олимпийците за пръв път бяха изплатени премиите един месец след завършването на Олимпиадата. В момента сме осигурили допълнителни средства за федерациите, които имат състезания до края на годината. Наред с тях са предвидени допълнителни средства за зимните спортове, които ги чака Олимпиада след два месеца. Така че и от бюджетна гледна точка сме повишили с около 2,5 млн. лв. бюджета на Министерството във вид на награди и допълнителни средства към федерациите.

Задоволихме исканията и желанията на параолимпийците. Олимпийските им премии да се вдигнат три пъти процентно и да се изравнят с европейските и световни първенства. Защото е геноцид към тези хора да се подхожда по този начин. Равносметката е, че за този кратък период беше свършена много работа, която мисля, че ще бъде оценена по подобаващ начин от спортната общественост.

Радвам се, че това, което чух миналия петък от всички кандидати за това министерство е това, което ние до момента сме свършили и просто трябва да продължи. Никакво разминаване не виждам никъде“, заяви Андрей Кузманов.

Служебният министър коментира и големите проблеми, които пречат на развитието на спорта ни. „Никога нещо не стига. Винаги трябват и повече материална база, и повече кадри, и повече пари. Но аз мисля, че това, което го има в момента, с малка добавка и то бъде рационално разходвано, и акцентирано в определени области и политики, ще има повече успехи в спорта ни“, каза още той.

Андрей Кузманов даде съвет на бъдещия министър на спорта: „Да продължи нашата политика. Мисля, че е правилната. Предполагам, че идват добри времена за българския спорт. Дано имат силата и куража да осъществят всички идеи, инициативи и политики. Има много субективни фактори, които влияят на някои решения, а също така и на спортната общественост. Трябва още много работа“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари