Анализ на замърсяването в Русе

1
Лошата новина е, че по-голямата част от града е системно замърсявана
Лошата новина е, че по-голямата част от града е системно замърсявана

Анализ на замърсяването в Русе от 3 до 22 октомври 2019 година

В проведена кампания за анализ на въздуха в Русе от студенти в Русенски университет и екоактивисти се включиха и стотици граждани. 

В периода от 3 до 22 октомври са получени 45 сигнала за замърсяване на въздуха в нашата платформа; в социалните мрежи бяха публикувани десетки снимки и видеоклипове, показващи състоянието на въздуха и потенциалните замърсители. Следва анализ на замърсяването на въздуха. Взети са предвид сигналите, посоката на въздуха и снимковите материали. За информация за вятъра се използват данни от ICON, DWD на 100 м височина от земята. Най-долу в документа са източниците. 

Започваме с добрата новина, че в районите на Дружба и Чародейка има най-малко сигнали за неприятни миризми и пушек. Заради височината на тези квартали, там въздуха е най-чист. 

Лошата новина е, че по-голямата част от града е системно замърсявана. В горепосочения период имаше 5 по-големи вълни от сигнали

Миризми на мастило и бои 

В западната и централната част на града се усеща миризма на мастило, бои и химия.

На 14 и 15.10 са подадени сигнали в сутрешните часове на деня на от 4:00 до към 10:00 часа. Посоката на вятъра показва потенциалните предприятия извършители, намиращи се в Западна промишлена зона. 

Миризма на бакелит

На 7.10 между 19:30 и 20:30 са подадени 3 сигнала в различни места на Русе за миризма на бакелит. Посоката на вятъра е североизток. Посоката на вятъра показва потенциалните предприятия извършители, намиращи се в Източна промишлена зона и Индустриален парк Русе.

Пушек

Пушек от горящи стърнища (или нещо друго), идващи от Румъния на 10 и на 15 октомври. Множество сигнали за остра и задушлива миризма. Ако имаше план за действие при замърсяване (вижте по-долу), то трябваше да се предприемат веднага действия, които да опазят здравето на русенци. Трябваше да се информират властите в Румъния и да се потуши пожара на тяхна територия.

Миризма на химия

22.10 Множество сигнали за неприятна миризма на пушек и химия , която люти на очите и кожата. Вятърът е от североизток, идващ от Източна промишлена зона, Индустриален парк и Румъния.

Източници:

Карта със сигнали: http://bit.ly/2os0B3y

Подаване на сигнали: http://bit.ly/2oy2viQ

Карти с анализ

Миризма на бакелит: http://bit.ly/2MCt3t2

Миризма на мастило и химия: http://bit.ly/31xbr5X

Обща карта: http://bit.ly/31BgRwX

Информация за вятъра: https://www.ventusky.com/?p=43.837;25.942;11&l=wind-100m&w=dark

Facebook група “За чисти въздух и вода в Русе” 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари