Американските учения у нас са успешен ход!

0
"Трябва да си дадем сметка, че в момента има борба за влияние и за взимане на ресурси. ", заяви  бившия зам. - министър на отбраната Симеон Николов
"Трябва да си дадем сметка, че в момента има борба за влияние и за взимане на ресурси. ", заяви бившия зам. - министър на отбраната Симеон Николов

Трябва да си дадем сметка, че в момента има борба за влияние и за взимане на ресурси. Има промяна на стратегии и доктрини на много страни, и се води тотална информационна война, която затруднява много изясняването на пълната картина. Такъв е фонът, на който се предприемат различните военни действия. Това заяви в студиото на "Денят на живо"  бившия зам. - министър на отбраната Симеон Николов по повод разполагане на американски танкове у нас и в още 5 страни в Източна Европа.

От Америка първо обявиха, че ще дислоцират в Европа високоточни оръжия - крилати ракети, които могат да носят ядрени бойни глави, което разбира се е в нарушение на договора, но те обосноваха с това, че и Русия го нарушава.

Веднага Русия реагираха със своя теза, че пък те ще допълнят своите ракетни войски с още 40 броя. И веднага изникна въпроса ако Путин разбира, че САЩ блафира, защо го направи, защото на третия ден всички медии гръмнаха - ето ядрената реторика на Русия е опасна.

Има теза, че Путин нарочно е предприел такива действия, защото по този начин изгражда образа на врага у своето население. Медведев заяви пък, че Русия трябва да се подготви за дълги години на ограничаване на бюджетните разходи, защото ще събира пари за повече пари за отбрана - т.е те са наясно, че този конфликт или вид нова Студена война ще продължи доста време, коментира бившия зам.-министър.

Министърът на отбраната направи грешка и тя беше поправена в Брюксел, но не от него. Става дума за вчерашната му позиция. Министърът внесе въпроса за договора от 2006 г. между САЩ и България, само че той не знае, че този договор няма отношение по сегашната ситуация. Натиск от САЩ да бъдат разположение военни сили за постоянно в 6 източноевропейски страни имаше още на срещата в Уелс, припомни Николов.

Българската позиция да заложи на повече учения е правилна,

защото ние имаме най-голяма полза от тях, защото нашите сили ще бъдат все по-съвместими с чуждите военни сили, смята военният експерт.

"През 2016 г. ще трябва да бъде преподписан договорът, аз се опасявам, че ние от последна 4-та категория, която казва "места за учение" без да се засяга личния състав, постепенно преминаваме към разширяване на бази, при които вече има команден и контролни пунктове. При тях има приемане на ротационни сили, което ни води към трета, дори към втора категория", заяви още Николов.

Тези промени, които постепенно стават ще наложат преразглеждане на договора, в който са допуснати сериозно пропуски. Ние за разлика от Турция разрешаваме на САЩ да кацат, да излитат и абсолютно всичко на нашата територия. Това поставя въпроса, когато предстои преподписването ще има ли анекс, който да ограничава тези правомощия, заяви  бившия зам.-министър.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари