Американски сенатори предложиха да бъдат изгонени 300 руски дипломати

0
Предложението беше направено от ръководителите на комисиите на Сената по външната политика и разузнаването
Предложението беше направено от ръководителите на комисиите на Сената по външната политика и разузнаването

Предложението беше направено от ръководителите на комисиите на Сената по външната политика и разузнаването

Американски сенатори от Демократическата и Републиканската партия призоваха президента Джо Байдън да изгони от САЩ 300 руски дипломати, ако Москва не издаде повече визи за американски граждани, които да представляват Вашингтон в Русия, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Предложението беше направено от ръководителите на комисиите на Сената по външната политика и разузнаването - демократите Боб Менендес и Марк Уорнър и републиканците Джим Риш и Марко Рубио. Ако искането бъде изпълнено, това ще представлява рязко изостряне на продължаващия спор за персонала на посолството на фона напрежението между Вашингтон и Москва, отбелязва Ройтерс.

През август Русия забрани на американското посолство в Москва да поддържа и наема като служители или като подизпълнители руски граждани или граждани на трети страни, освен като охранители, което принуди мисията да освободи 182 свои служители и още десетки лица, наети на подизпълнителски договори, съобщи Държавният департамент. Това означава, че в Русия има само около 100 дипломати на САЩ при общо 400 руски дипломати на цялата територия на Щатите, посочиха сенаторите.

"Тази несъразмерност в дипломатическото представителство е недопустима. Русия съответно трябва да издаде достатъчно визи за доближаване на паритета в броя на американските дипломати в Русия и този на руските в САЩ", написаха сенаторите в писмо до Байдън. Ако Москва не направи това, Байдън според тях трябва да започне процедура по изгонването на цели 300 руски дипломати. Засега няма коментар по въпроса от Белия дом и Държавния департамент на САЩ

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари