Американски имунолози за COVID-19: Децата са много заразни

0
Това показва ново изследване, чийто автор е д-р Алесио Фазано
Това показва ново изследване, чийто автор е д-р Алесио Фазано

Американските ученици се връщат в училище насред пандемията, присъствено или дистанционно, и притесненията сред учители и родители се увеличават, изправени пред резултатите от изследване, което показва, че децата са рискови за разпространение на коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Няколко мащабни изследвания показаха, че децата боледуват по-леко от Ковид-19. По-нови трудове обаче насочват колко заразни могат да са децата с коронавирус, дори и тези без симптоми.

"Противно на очакванията ни, на базата на епидемиологични данни, децата не са пощадени от пандемията" - каза д-р Алесио Фазано, директор на центъра за имунологични и биологични изследвания към Общата болница в Масачузетс, който е автор на новото изследване.

Д-р Фазано и колегите му установиха, че децата имат значително по-високи нива от вируса в дихателните си пътища от възрастните, приети в интензивни отделения.

В изследването са участвали 192 деца и младежи - от бебета до 22-годишни, приети в спешни отделения с подозрения за Ковид-19. 49 от тях са били заразени. Други 18 са включени в изследването заради диагноза мултисистемен възпалителен синдром, усложнение от Ковид-19, което може да се развие няколко седмици след заразяването.

Резултатите показват, че децата са с голям вирусен товар (количество на вируса в кръвта), което означава, че са много заразни, независимо дали са се разболели, или не.

"Има противоречащи си данни за степента, до която децата могат да са заразни" - каза д-р Мерибет Секстън, специалист по инфекциозни болести от медицинския факултет в университета "Емъри", която не е участвала в изследването.

Друго изследване, публикувано в Списание на Американската медицинска асоциация миналия месец, установи, че по-големите деца, приети в болница заради Ковид-19, имат същите нива на вируса в горните си дихателни пътища като възрастните, но по-малките са със значително по-големи количества. Данни от други медицински екипи обаче се различават.

Американската академия по педиатрия вчера актуализира препоръките си, за да бъде отразено, че "децата под 10-годишна възраст може да са с по-малка вероятност да се заразят и да разпространяват заразата, докато по-големите я разпространяват като възрастните".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари