Алергиите са все по-сериозен бич за обществото ни

0
Алергиите са все по-сериозен бич за обществото ни
Снимка: ma.hu

Алергиите са все по-сериозен бич за обществото ни, защото се увеличават в световен мащаб като брой засегнати хора. България не прави изключение. Това каза пред БГНЕС председателят на Управителния съвет на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев по повод Световна седмица за борба с алергиите.

Всеобщо известен факт е, че алергиите се пренебрегват, защото често пациентите не разпознават симптомите. От друга страна, те са пренебрегвани и от цялата ни здравна система, коментира д-р Хасърджиев.

"Има предположения, че вероятно това се дължи на замърсената градска среда. София наскоро беше обявена за най-мръсната столицата в цяла Европа с най-замърсения въздух и не е никак странно, че у нас алергиите се увеличават и то главоломно", посочи още д-р Хасърджиев.

По думите му лекарствата, които биха могли да ги контролират, не се реимбурсират и пациентите трябва сами да се снабдяват с тях. Според него по-голямата опасност обаче е, че всяка една алергия, която не е контролирана навреме и не са взети мерки, би могла да доведе до по-сериозни и по-тежки заболявания, каквато е асмата. Най-масовите алергии са към полените и те се изострят пролетта.

"Тук трябва да прибавим и алергиите към домашен прах, които в условията на градска замърсена среда също се обострят, като прибавим алергиите към различни химични вещества, с които все по-често се сблъскваме – перилни препарати, миещи средства и други", обясни д-р Станимир Хасърджиев.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари