Александър Томов: „Националната лотария“ е плащала 7% вместо 15% данъци

1
Най-вероятно Комисията по хазарта е третирала „Националната лотария“ като нехазартна игра
Най-вероятно Комисията по хазарта е третирала „Националната лотария“ като нехазартна игра Видео: bTV

"Всичко тръгна от публикации в някои медии, вероятно заради конфликт между собственици в хазарта. Те са плащали не 15% по закон, а 7 или 8%".

Това коментира икономистът проф. Александър Томов в предаването на "Лице в лице" по bTV.

"Най-вероятно Комисията по хазарта е третирала „Националната лотария“ като нехазартна игра. Държавата в момента обаче изчаква прокуратурата“, стана ясно от думите му.

„Годишните финансови отчети явно не са давани като цифри. Прокуратурата трябва да каже има ли укривани данъци и колко са те“, категоричен бе Томов.

"Да се разбере дали Комисията по хазарта е дала възможност някой да се ползва с определени права. Създавани ли са привилегии за определени фирми? Ако се тръгне по пътя на национализацията на хазарта ще има съдебни дела и искове. Този, който е давал лиценза, носи отговорност пред обществото“, подчерта икономистът.

„Европейската практика не налага национализация. Трябва да се промени регулацията, да се взима повече под формата на данъци.  Не може хазартът да бъде толкова публичен и грабителски. Без анализ, просто така да се национализира, това не прилича на добра политика. Какво ще загубим от национализацията, трябва да е ясно. Засега такъв анализ не виждам. Хвърля се тежък камък  върху нашите данъчни власти. Кой е разрешил всичко това?!“, пита бившият собственик на ЦСКА.

„Против съм да се закрие „Левски“. Ако държавата каже "А" да каже и "Б". Ако национализират лотарията, не трябва да се закрива клуба. Същото бе направено и с ЦСКА. Феновете имат достатъчно сила да съхранят себе си. Всяко разрушение е лошо. Все едно се реже от България“, смята Александър Томов.

На въпрос дали един фен клуб може да повлияе за дадено решение, Александър Томов заяви, че феновете са достатъчна сила да защитят себе си и клуба, като и да организират протести.

Малко по-рано днес от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) изнесоха първи данни от проверката в Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Шефът на финансовата инспекция Георги Начев съобщи, че от 2014 до 2019 са платени 500 млн лева на държавата. Само държавното тото е плащало 15% върху всеки залог за талонче. Останалите са облагани като за друг тип игри и са плащали по-малко, стана ясно по време на брифинг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари