Александър Томов: Голяма част от българите искаха Гешев да каже истината

2
Според него голяма част от прокурорите се страхуват от олигарсите
Според него голяма част от прокурорите се страхуват от олигарсите Снимка: БГНЕС

Според него голяма част от прокурорите се страхуват от олигарсите

Търси се нещо, с което да отложат големите спорни въпроси с ГЕРБ. Търсят нещо, което да отложи във времето това правителство. Подхождат наивно към конституционните промени. Така определи визията на депутатите бившият вицепремиер и бивш депутат проф. Александър Томов.

По думите му легитимността на партиите в парламента е ниска. "Кои са тези промени? Ако е това да се махне главният прокурор - те не могат. Това означава, че трябва Велико народно събрание, две решения на КС. Ако се махне контролът върху редовите прокурори - това ще създаде големи рискове от локална корупция или натиск от различни олигарси", обясни проф. Томов.

Според него промените са формални - те ще минат, но остава въпросът дали ще се постигне консенсус по големите въпроси. "Консенсусът между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" по новия състав на ВСС. Ако тук няма няма съгласие, тогава главният въпрос пред нацията не може да се реши", добави гостът.

Пред Bulgaria ON AIR бившият вицепремиер и бивш депутат коментира, че след идването на Сакскобурготски прокуратурата е била превзета - основни нейни елементи.

"Въведете железен режим за ненамеса на политици в работата на съдебната система. Това убива демокрацията. Това трябва да се преследва с тежки наказателни присъди. Трябва да се намери начин за контрол на доходите на тези хора. Голяма част от прокурорите се страхуват от олигарсите. В момента, в който това излезе международно - това е тежко петно върху държавата. Прокуратурата е за едни бухалка, за други замитане под килима", категоричен е проф. Томов.

Той изтъкна, че у нас е имало над 100 убийства през тези години. "Съветници на президента Първанов бяха застреляни в центъра на София. Елитни представители на бизнеса - застреляни в центъра на София. Съветници, кметове - убити. Това показва, че правосъдие в България няма, няма и демокрация. В момента и в интереса на "Продължаваме промяната - Демократична България", и ГЕРБ е прережат това нещо. За някои от тях е рисковано", посочи бившият депутат. Той изрази мнение, че личността на Гешев все още не е позната на България достатъчно.

"Има съмнения. Днешното му изявление е мъжкарско. Голяма част от българския народ не искаше той да бъде освобождаван, само защото ще каже истината", настоя проф. Томов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари