Александър Маринов: Президентът ще отиде на клетвата на конституционните съдии

0
Ясно е, че става дума за една политическа сделка, коментира той изборът на конституционни съдии
Ясно е, че става дума за една политическа сделка, коментира той изборът на конституционни съдии Снимка: БНТ

Ясно е, че става дума за една политическа сделка, коментира той изборът на конституционни съдии

В избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии има много сериозни възражения в авторитетни, научни и други среди. Най-добре е не само за този състав на Конституционния съд, но и за българските институции да отпадне сянката на съмнението, че има нещо нередно. Не виждам защо трябва да се бърза и да се рискува авторитета на тази авторитетна институция. Това каза в студиото на "Още от деня" по БНТ политологът проф. Александър Маринов - бивш председател на Стратегическия съвет към президента Радев.

Според него мнозинството, което излъчи тези конституционни съдии, по един "безцеремонен начин" е погазило "току-що приетия нов текст на Конституцията, който изисква, когато парламентът назначава на определени позиции хора, това да бъде не само открито, публично, сериозно обсъдено, но и да гарантира компетентността на назначаваните лица".

"Ясно е, че става дума за една политическа сделка. Тази сделка ще продължи нататък с други назначения", прогнозира проф. Маринов и допълни: "Едва ли някой сериозно смята, че особено единият от двамата избрани ще бъде независим и има необходимата компетентност."

Той беше категоричен, че президентът Радев няма да бойкотира церемонията по полагането на клетва на новите конституционни съдии и подчерта:

"Според мен той трябва да отиде и няма да постъпи като господин Плевнелиев. Има си институционални, легитимни начини да изразиш отношение. Той няма по такъв начин да саботира полагането на клетва."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари