Албена Белянова: Иван Гешев за пореден път показа, че има такива, които няма кой да ги накаже

1
Фактите са налице, а понесли отговорност няма
Фактите са налице, а понесли отговорност няма Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев за пореден път показа, че има и такива, които няма кой да ги накаже в България.

Това каза адвокат Албена Белянова в интервю на Катя Илиева във Фрог нюз. Ето какво обясни тя за писмото си до посолството на САЩ:

Госпожо Белянова, вие изпратихте писмо до американското посолство, с което призовавате то да ни подкрепи не само с думи, но и с реални действия в борбата с корупцията. Какво ви провокира да го направите?

В една правова държава информацията, която изнесе Васил Божков, щеше да е законен повод за образуване на досъдебно производство от нашата прокуратура и проверка от КПКОНПИ. Не само нищо такова не се случи, но с реакцията си главният прокурор Иван Гешев за пореден път ни даде да разберем, че в България има такива, които няма кой да ги накаже. Това, че държавни служители са „пропуснали“ да съберат 700 000 000 лева, което бе установено от АДФИ, не е проблем. Фактите са налице, а понесли отговорност няма. Същевременно вече две години животът на бившите кметици на район „Младост“ е превърнат в ад от същата тази прокуратура по обвинения за подкуп в особено големи размери – 70 000 евро. При назначаването Н.пр. Херо Мустафа за посланик на САЩ в България даде категорична заявка, че ще работи за справяне с корупцията в България.

Широко рекламирано бе, че САЩ изпращат и специален експерт по борба срещу корупцията.

Точно така. Нормално е след това да очакваш, че при случаи, в които се оповестява информация и се публикуват доказателства за евентуални търговия с влияние и корупция на най-високо политическо ниво, а българските институции не предприемат нищо, ще има реакция от страна на американските ни партньори. Особено и след решението на Европейската комисия да продължи наблюдението на съдебната реформа и корупцията у нас.

Какви са очакванията ви от американското посолство?

Ако наистина това посолство иска да помогне да се справим с корупцията, ще го покаже с реални действия. Ако обаче всичко е само популизъм, липсата на реакция ще го осветли и поне няма да се заблуждаваме, че някой работи и в интерес на българските граждани. Със сигурност от тук насетне и тези, повярвали преди месеци в обещаваната подкрепа, няма да могат да ни заблуждават. И ще сме наясно, че овладяването на държавата се случва, ако не с партньорска помощ, то с мълчаливото им съгласие. И ще продължим да живеем в най-бедната и най-корумпираната европейска държава, но без илюзии и надежди за подкрепа от вън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук