Ал Кайда заплаши САЩ с нов 11 септември

0
Атентатите от 11 септември 2001 г. „ще се повторят хиляди пъти“
Атентатите от 11 септември 2001 г. „ще се повторят хиляди пъти“

Водачът на Ал Кайда Айман ал-Зауахири заплаши Съединените Щати, че атентатите от 11 септември 2001 г. „ще се повторят хиляди пъти“, предават световните агенции.

Във видеозапис Зауахири заявява, че „11 септември е резултат от вашите престъпления срещу нас“. Ако „престъпленията продължат, 11 септември ще се повтори хиляди пъти“, заплашва лидерът на Ал Кайда.

Видеото е разпространено в джихадистки акаунти преди 15-ата годишнина на кървавите атентати в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания.

Той заклеймява американската „окупация“ на земи в арабски и мюсюлмански страни и подкрепата на САЩ за „престъпни и корумпирани правителства“.

Водачът на Ал Кайда призовава джихадистите да се обединят и афроамериканците да приемат исляма, за да се „опазят от американските закони, контролирани от бялото мнозинство“.

Заплахите на джихадиста идват малко след като американски държавни служители заявиха, че страната им е подготвена за предотвратяването на големи добре организирани терористични атаки, но все още е уязвима от нападения от по-малък мащаб, подготвени на местна почва.

На 11 септември 2001 г. 2 самолета се врязаха и събориха кулите близнаци на Световния търговски център, вземайки 2753 жертви. В същия ден бяха извършени още 2 терористични атаки – трети самолет се разби в Пентагона, а четвърти се разби край Пенсилвания. Нападенията бяха най-кървавите в американската история и потресоха целия свят.

Те предизвикаха Вашингтон да започне т.нар. война срещу тероризма, насочена най-вече срещу Ал Кайда (поела отговорност за атентата) и талибаните. Американците стартираха военна офанзива в Афганистан, а впоследствие и в Ирак. Няколко години по-късно САЩ започна бойни действия срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“.      

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари