Акушерка разказа как се ражда нов живот

1
Усещането за болка при раждането е различно по сила, сподели Катя Павлова
Усещането за болка при раждането е различно по сила, сподели Катя Павлова

Катя Павлова разказва за мястото на акушерката в родилната клиника и приноса на акушерките едно раждане да премине спокойно за жената - тя говори от личния си опит и собствените си преживявания, които не са обобщаващи, но със сигурност са добър ориентир за всеотдайността на акушерките.

Катя Павлова избира да стане акушерка малко по-късно, след като вече има зад гърба си едно висше образование с медицинска насоченост. Тя познава призванието си след раждането на първото си дете. И тази вътрешна мотивираност не я спира, въпреки че вече е семейна, въпреки че е малко по-възрастна в курса, въпреки че професията е изискваща...

Дипломира се като акушерка през 1997 г. в Медицински университет – Пловдив. В началото на акушерската си кариера работи в МБАЛ „Свети Мина“. От 2006 г. става част от медицинския екип на УСБАЛАГ "Селена“.  И както самата тя споделя, целият ѝ трудов стаж е преминал в родилна зала.

- Г-жо Павлова, какво според Вас може да ни подсигури спокойно раждане? Доколко това е въпрос на обстановка, медицинска компетентност... Коя всъщност е най-важната съставка?

 За да има една жена спокойно раждане - тя трябва да е наясно какво я очаква, да има добра подготовка за раждането по време на бременността - информираност и физическа подготовка. Най важната съставка е медицинската компетентност - да се довери на своя лекар и да се доверява в неговия професионализъм.

 - Как да бъдещата майка може да направи разлика между контракциите на раждането и подготвителните? Кои са останалите признаци за започване на раждането?

Подготвителните контракции, наречени контракции на Braxton-Hicks се усещат няколко дни преди започване на раждането. Те се усещат като втвърдяване на корема, без чувство за болка. По-често са през нощта, когато бременната е по спокойна и няма други външни възприятия, които да доминират над маточните контракции.

Интервалите между подкогвителните контракции са неправилни. Тези контракции макар и слаби могат да доведат до разтягане на маточната шийка и спускане на предлежащата част на плода. Това става напълно безболезнено при многораждали.

Понякога тези контракции отслабват, стават по-редки и бременната престава да ги усеща.

Контракциите за раждането са регулярни маточни контракции на 15-10 минути с равномерни интервали между тях. Тези контракции стават болезнени, т.е. по силни и въздействат на цервикалния канал като го разтягат.

Основните признаци за започване на раждането са: регулярни маточни контракции на 15-10 минути; пукнат околоплоден мехур; тези два признака могат да стоят заедно може и поотделно. При съмнение за пукнат околоплоден мехур бременната трябва незабавно да постъпи в болница.

- Колко да бързам към родилния дом, когато е ясно, че раждането е в ход?

При пукнат околоплоден мехур незабавно се постъпва в родилния дом.  При маточни контракции на 10-15 минути трябва да се тръгне към родилния дом. Същото се препоръчва, в случай на кървене.

- От каква помощ се нуждае родилката за всеки отделен период на раждането?

В първия период на раждането жената се нуждае от насоки и напътствия как да диша, каква поза да заеме, силна морална подкрепа, защото това е периодът, свързан с болка.

Усещането за болка е различно по сила и е в пряка зависимост от устойчивостта на нервната система на жената.

Във втория период на раждането жената се нуждае от насоки как и кога да напъва, как да диша, кога да почива. Нуждае се от пълна мобилизация и мотивираност.

 - Кога най-много боли по време на раждането?

Най-неприятно и силно болките се усещат в активната фаза на раждането – при 6-10 см разширение на маточната шийка. С епидурална упойка - обезболяване на раждането, бременната усеща маточните контракции като стягане на корема без болка. Моят съвет към жените е да не отказват обезболяване на раждането.

 - В кой период на раждането родилката най-много имам нужда от акушерката? 

Във всеки един период на раждането жената се нуждае от акушерката. Акушерката е тази, която разбира родилката, която е съпричастна към състоянието ѝ. Родилка и акушерка, заедно  се учим да правим нещата по време на раждането. Акушерката дава напътствия какво може да прави родилката във всеки един момент на раждането.

Разбира се, че жената ще се справи. Ако е мотивирана, спокойна, отпусната, без да изпитва страх и напрежение. Ако стриктно изпълнява инструкциите и съветите, заедно ще успеем. Ние се съобразяваме с решенията на жената, но и я съветваме кое е най-доброто за нея.

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари