Акция на КАТ в цялата страна

0
"Пътна полиция" ще дебне за пияни и дрогирани шофьори
"Пътна полиция" ще дебне за пияни и дрогирани шофьори Снимка: БГНЕС

"Пътна полиция" ще дебне за пияни и дрогирани шофьори

На територията на цялата страна стартира акция. Това каза на брифинг инспектор Николай Крушарски от "Пътна полиция" към СДВР пред журналисти, съобщи БГНЕС.

Той обясни, че операцията е насочена към контрол на водачите на моторни превозни средства, които се движат по автомагистралите, първокласните и второкласните пътища.

Извън часовете на засилен трафик по големите пътища, контролът ще бъде насочен към водачите на моторни превозни средства в курортите по Черноморието, отново заради засилената употреба на алкохол и наркотични вещества. Контролът ще е засилен и за водачите на ТИР-ове.

"Имаме право да ги контролираме с техническите средства за алкохол. Превишената скорост е една от основните причини за ПТП", отбеляза Крушарски.

"Масово проверките ще бъдат в часовете, в които се очаква интензивен трафик по тези пътища", уточни Крушарски.

Той припомни и какви са глобите. За употреба на алкохол и наркотични вещества могат да започват от 500 и да стигат до 1 000 лв. Говорим за алкохол с лишаване от шофьорска книжка от половин до една година в зависимост от концентрацията, с която е установен водачът. Когато се установи употреба на наркотично вещество, се образува досъдебно производство и съдът се произнася по наказанията, заключи Крушарски.

Мерките, които полицията предприема, показват, че до този момент в летния сезон, спрямо миналата година, катастрофите с употребили алкохол са по-малко. По-малко са и ранените при катастрофи, добави Крушарски.

Той поясни, че 28 са пътните транспортни произшествия през летните месеци на 2020 година. Ранените са с 12 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари