Ако никой не състави правителство, президентът разпуска парламента и назначава нови избори

13
Доц. Наталия Киселова обясни възможностите за съставяне на кабинет
Доц. Наталия Киселова обясни възможностите за съставяне на кабинет Видео: bTV

Доц. Наталия Киселова: Следващата седмица ще имаме списък с народните представители

Специалистът по конституционно право обясни възможностите за съставяне на кабинет

В Конституцията е предвидено, че в едномесечен срок от провеждането на изборите президентът трябва да свика Народно събрание, т.е. до 4 май. Данните ще бъдат готови в срок и другата седмица ще имаме пълен списък на избраните народни представители.

Това каза в студиото на „Лице в лице“ по bTV специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова, която обясни какви са възможностите за съставяне на кабинет.

„След като стане ясно кои ще са депутатите в новия кабинет, президентът ще ги свика на първо заседание и ще започнат официални преговори за връчване на мандат“, добави тя.

Доц. Киселова разясни, че Конституцията предвижда държавният глава да проведе консултации за избор на министър-председател, за които няма срок, а през това време парламентът ще работи.

„Връчва се мандат на кандидат, посочен от най-голямата по численост парламентарна група. На свое заседание тя трябва да реши кого от своите членове да номинира за премиерския пост“, обясни тя и допълни, че, докато президентът води консултации, колкото и дълги да са те, правителството на Борисов продължава да работи и ще подаде оставка на първото заседание на новото Народно събрание.

„Ако никоя партия не успее да състави правителство, президентът разпуска парламента и назначава нови избори, а междувременно управлява служебно правителство, каза доц. Киселова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари