Ако не върнат нашия летец, трябва да ги изтрием от лицето на земята

4
Къде бяха в този момент нашите изтребители, за да защитят бомбардировача Су-24, пита Юрий Балуевский
Къде бяха в този момент нашите изтребители, за да защитят бомбардировача Су-24, пита Юрий Балуевский

Военна сила е трябвало да се използва конкретно в момента, когато се е състояло нападението на нашия самолет.

Сега вече военна сила ще се използва според резултата от събитията. Ако те не върнат нашия пилот, ако го унищожат, тогава трябва да ги изтрием от лицето на земята. Това казва бившият началник на Генералния щаб на Руската армия Юрий Балуевский пред „ВЗГЛЯД”. Както е известно, днес по-рано турският премиер Ахмет Давутоглу коментира във връзка със сваления руски самолет в Сирия, че „...целият свят знае, че всеки, който нарушава нашата граница, ще получи отговор от наша страна”. Припомняме, че днес руски фронтови бомбардировач Су-24 бе свален на сирийска територия с ракета „въздух-въздух”, изстреляна от турски изтребител F-16.- Юрий, предаде БЛИЦ.

Николаевич, според вас дали Турция отдавна се е готвила и сега напълно съзнателно е свалила руския самолет?

- Това е предсказуем отговор на Турция и е ясно защо... Защото ние ударихме по най-болната точка – прекъснахме подаването на кислород, ако мога така да кажа, в плана за търговия с евтин нефт, който вървеше от Сирия към Турция. И ето как ни отговориха те – показаха безсилна злоба. Мен друго нещо ме тревожи. Ние през цялото време говорим, че нашите самолети, които там летят, трябва да бъдат под прикритието на наши изтребители. Е, питам аз, къде са били в този момент нашите изтребители? Технически екипажът е длъжен да види, че са прихванати на радара. Фактът, че те са катапултирали, е бил тяхната реакция на това, че са били прихванати от ракети.

- Дали доставката на евтин нефт е толкова важна за Турция? За толкова богата страна едва ли не това са някакви копейки? А може и всичко да е геополитика?

- Ние бяхме свидетели на официално заявление от турска страна на най-високо ниво, че ще свалят нарушители на въздушното им пространство. Но в случая ние се намираме във форсмажорни обстоятелства. И Турция, и Русия в момента сме членове на един отбор, който още не е сформиран официално, но има обща цел, ако се вярва на официалните изявления - да се борим с ислямския тероризъм. Тогава защо този въпрос не е решен на военно-техническо ниво? А това е решим въпрос. Аз съм уверен, че между командирите на нашите авиогрупи и турските военни е имало някакви контакти, свързани с така наречените форсмажорни обстоятелства - когато някой мине малко или повече в друга територия. Това не дава право на членовете на единия тим да използва оръжие срещу другия. Но виждаме, че това стана.

- Това значи ли, че Турция не смята себе си за част от общия тим, а гони свои интереси?

- Да, преди всичко Турция има свои интереси. В последно време сирийската войска се измести към границата с Турция, притеснявайки тези, които Турция прикриваше, които поощряваше и обезпечаваше. В замяна на това тя получаваше почти безплатен нефт. Просто турците не бяха заинтересовани от това границата да бъде надеждно пазена. Ние, имам предвид Русия, дойдохме тук и бяхме водени от решителни действия. Целта е една – да защитим държавата си от заплахата от тероризъм и да защитим и други държави. Турция посегна на един от членовете на тази коалиция. Ние сме едни от тези, които конкретно и решително унищожаваме терористите. Реално Турция, съдейки по ситуацията, в момента застана на страната на терористите. Така трябва да приемаме днес събитията.

- Имаме ли днес в нашия Генщаб планове на действия отделно против Турция, а не само против НАТО, като цяло? Сигурно това е секретна информация, но имаме ли отделни планове?

- Нека просто да поразсъждаваме без каквито и да било условности и секрети. Турция е член на НАТО. Наш опит да нанесем удар по Турция веднага ще се разглежда в НАТО като заплаха за целия блок, с всичките произтичащи от това последствия. Логиката е такава, нали. Но аз съм против тази логика. Аз предлагам да се ръководим от 51-я член от Устава на ООН – правото на самоотбрана. Руски самолет беше ли унищожен? Беше! Сега по всички правила трябва да се реализира правото на самоотбрана. Това право дава възможност да сне използва оръжие против всеки, който е посегнал на суверенитета на Русия, на конкретни руски граждани, в случая на наши пилоти. Сега дипломацията трябва да премине... не към война, а към реални действия. Да не дава Господ нещо да стане с втория наш пилот! Сега главното  да се проведе съответната операция по спасяването му от плен. Военна сила е трябвало да се приложи конкретно в този момент, когато се е състояло нападението над самолета. Сега вече военна сила трябва да се използва според резултата от събитията. Ако те не върнат летеца, ако го унищожат, тогава трябва да ги изтрием от лицето на земята. Тогава трябва да работи тактиката на „изгорената земя”. Не трябва да има никаква пощада!

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари