Ако не изтръгнем МВР от лапите на мафията – потъваме

1
Ще има много недоволни. Ножът е допрял до кокала
Ще има много недоволни. Ножът е допрял до кокала Снимка: Колаж / Dunavmost

Време е за радикални промени. Ще има много недоволни

В 54 града в Италия с население над 800 хил. души администрацията и полицейските структури са разпуснати

Това става през 2020 г., а причините са връзки на чиновници и ченгета с мафията. Избрани и назначени са нови, пише  Д-р Димитър Попкутуев за FROG NEWS

В Япония за връзки и дори само за познанство на служители от МВР и службите с членове на Якудза е достатъчно, за уволнение, разследване и повдигане на обвинение.

В Сингапур нещата са още по-драстични.

Страхът пита: безопасно ли е това? Целесъобразността пита: благоразумно ли е? Тшеславието и то – ще ми донесе ли полза и популярност? Но съвестта си знае едно – правилно ли е? И идва време, когато трябва да заемеш позиция, която не е безопасна, нито благоразумна и популярна, но трябва да я заемеш, защото е правилната“. Думите са Мартин Лутър Кинг.

За нас това време дойде. Не знам дали у нас има хора, които биха заели правилната позиция, макар това да е опасно. Надявам се...

Доскоро от МВР ни убеждаваха, че по разкриваемост на престъпленията бием повечето страни в Европа. В Германия се извършвали 8000 престъпления на 100 000 души, а в България само 1600. Средният дял на жертвите на престъпления в ЕС е 15,6%, а в България 12,3%. Далеч зад нас са Великобритания (25%), Швеция и Дания (19%), Белгия (18%), Германия (15,3%), Франция (14,5%), Австрия (14,4%). Спадът на престъпленията у нас бил цели 18%. На регистрираните обаче! Нерегистираните се премълчават.

Убеждават ни, че няма полицейски насилие. Често служителите н органите се представят като жертви. Демагогията и лъжите дотолкова са превзели ведомството, че ръководствата през последните години започнаха да си вярват. И так се превърнаха в част от мафията, пратена да управлява вътрешната сигурност.

Разбира се истинското положение е съвсем различно.

В Швеция служителите на МВР са 28 500 души при 9,5 млн души население. От тях 8500 са цивилни служители.

В МИ-5 на Великобритания, която е като нашата ДАНС, работят около 3500 служители при население от 70 млн. Това прави по един служител на 20 000 жители. ФБР в САЩ наброява 35 902 служители. От тях 13 785 са специални агенти, а 22 117 - аналитици, лингвисти, профайлъри, учени и пр. Или по един служител на 15 500 жители.

В бедна България, с население 6,9 млн, ДАНС е приютила във ведомостите си за заплати над 3000 души! Десет пъти повече от МИ-5 и 7 пъти повече от САЩ! Само че Съединените щати са първи в света по БВП, Великобритания е 6-а, а България – след 76-то място.

Секретната служба да САЩ (United States Secret Service — USSS) наброява 6500 служители. (Населението на САЩ е около 340 млн души, а територията - 9,8 млн кв км.) Основните задачи на службата по закон са: противодействие на изработването на фалшиви пари, подправка на документи, охрана на президента, вице-президента и техните семейства, други високопоставени чиновници, бившите президенти и техните съпруги, кандидатите за президент по време на предизборна кампания, официални представители на чужди държави по време на държавни посещения. Службата разследва също така финансови измами, кражби на лични данни и участва в разследването на някои криминални престъпления.

В родната Национална служба за охрана (НСО) работят над 1500 души - гардове, шофьори, началници, чиновници и пр. Техните задължения се изчерпват с охраната на първите държавни мъже/жени и важни чужденци. Понякога пазаруват, водят децата на баровците на училище, а родителите им на лекар, понякога дори подслушват обектите, които охраняват, но това са факултативни задължения така да се каже. 6500 човека в САЩ - първа по икономика (БВП от 21,9 трилиона USD), трета по територия и население и 1500 в малка и съсипана държава като нашата. Как се нарича това?

Но да се върнем към нашето МВР, което през последните години бе повече частно ведомство на Бойко Борисов и Делян Пеевски, отколкото като защитник на обществения интерес и безопасност. Видяхме как действат полицаите по време на протестите миналата година.

Там работят добри професионалисти, но има и страшно много боклук, който е за изриване.

В МВР днес има 48 500 души. На 100 000 българи се падат 408 служители – челно място в света. В Австралия ченгетата са 49 242 души при население 23,4 млн. В Австрия полицаите са 27 500 души, при 8,5 млн население. Разкриваемост на престъпленията е 87%. В Унгария полицаите са 33 400 при близо 10 млн. население. В Гърция - 43 700 за 11 млн население. Във Финландия полицаите са всичко на всичко 7800 души за 5,5 млн души с 338 145 кв км територия! По тази логика у нас те трябва да са по-малко от 10 000 човека. Освен това площта ни е 3 пъти по-малка от на Финландия. Представете си какви заплати и екипировка биха имали тогава нашите храбри момци?

Значи не е въпрос на пари, а на умно ръководство, организация и решителност. Нужна ни е модерна, неголяма, ефективна и добре платена полиция. (Същото важи и за армията.) Само че никой не смее да съкращава, защото ще има протести. МВР се е превърнало в социална служба, която гласува на избори за управлението, което плаща заплатите. Страх и партийни сметки. Двама от последните министри на МВР при управлението на ГЕРБ са част от партията и кандидати за депутати.

Единият от тях е считан за близък с босове от организираната престъпност. Предупреждавал ги е за акции срещу наркотрафика, както и за това какво се случва във ведомството.

В Плевен и Пловдив бяха разобличени полицейски шефове, участващи в наркоразпространение и друга престъпна дейност. Сигурно такива има и другаде. Без „чадър“ от централното ръководство това не е възможно.

Време е за радикални промени. Кандидатите за полицаи да минават през: тестове за интелигентност и съобразителност, физическа подготовка, езикова култура, стрелкови умения и пр. Ясни цели и задачи. Привилегиите да са вързани с отговорностите и задълженията. Поетапно, за 6 месеца да се съкрати 40 на сто от сегашния личен състав. Преди всичко администрацията. Да се закрият дублиращите структури. Ще има много недоволни.

Ножът е опрял в кокала. Залогът е: защита на населението и намаляване на престъпността или тотален разпад. Радикализъм и Реформи – това е пътят.

 

Не казвам нищо ново. Реформите в системата на вътрешната сигурност са описани от работна група от експерти още в Будапещенския доклад през 2007 г. Мерките са допълнени от доклад приет в Женева през 2008 г. Нито един ред от тези 233 страници, изпълнени с концепции, идеи и доказалите своята ефективност реформи, описани от над 400 експерта не е приложен в органите за сигурност в България. Защо? За да се запази духът на репресивен апарат, който служи на властта за всяване страх у населението и преследване на политически опоненти и неудобни на властта граждани, медии и бизнеси.

Моделът „Борисов-Пеевски-Гешев“ в МВР и службите трябва да бъде разграден до основи. На негово място да се създадат структури от нов тип, ефективни и служещи на гражданското общество. Ще има огромна съпротива, но радикалната промяна е жизнено важна за всички.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари