Агнешко, ама овче!

0
"Сукалчетата" за Великден удрят 50 кила
"Сукалчетата" за Великден удрят 50 кила Снимка: Агнес Асенова

Агнешкото за Великден ще е овче, а в най-добрия случай шилешко.

Вместо крехко месце от сукалчета по витрините на месарски магазини вече са се опнали „агнета" с човешки ръст, и то без главата.

„Бутовете им са като на дребни телета или поне като на бащите на агънцата - овните", дивяха се в понеделник рано сутринта на Женския пазар пенсионери, дошли да огледат какви са цените, видя „Всеки ден".

И цената - 12-13 лева за кило, го доказва, че това не е агнешко. Но пък за шилешко, а още по-зле за овче месо, тези пари са прекалено много, пресмятаха възрасни столичани.

„Как да си купя бутче или плешка, та те са поне 4-5 кила едното, като гледам колко е голямо закланото животно", ядоса се пенсионерка.

И производители признават, че за Великден и Гергьовден агнетата им в голямата си част вече ще са над 50 и ще гонят 60 кила живо тегло. Трупното тегло обикновено е на половина, и то без карантията.

Така че в тавата и в печката тази година ще влизат агнета по 25-30 кг без плънката. А както е известно, най-доброто крехко агне на вкус е около 10-12 кг.

Животновъди в цялата страна се опасяват, че няма да успеят да си продадат доста порасналите агнета. Макар че първо запазиха цената от миналата година 6 лева за килограм живо тегло, а сега вече я свалят на 5, че и на 4 дори за видимо превърналите се в шилета „новородени".

От друга страна, търговците вече са се подсигурили с по-евтино и по-дребно вносно, което отлежава по фризерите, за да бъде размразено и пробутано като охладено и „крехко" агнешко на цени около 16-17 лв. килото.

Основната причина за масовото предлагане на „агнета тийнейджъри" е, че най-големият християнски празник Великден тази година е много късно - на 1 май.

Това ще принуди животновъдите да смъкнат цената на живото тегло на агнетата, тъй като по-голямата част от тях ще са около и над 50 кг. Което обикновено се случва за Гергьовден на 6 май, но тази година разликата между двата празника е няколко дни.

„Търпим огромни загуби. За да продадем едрите агнета, трябва да смъкнем цената. А това е голяма загуба, вече сме изразходвали средства за отглеждането им", коментира за „Всеки ден" животновъд от Банско, който вече е започнал да продава евтино, макар и на загуба.

Иначе изобщо няма да може да си пласира животинките.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари