"Африканска" жега идва към България

10
Времето ще бъде горещо с температури до 40°С
Времето ще бъде горещо с температури до 40°С

Времето ще бъде горещо с температури до 40°С

С юли месец започва класическата лятна жега. Времето ще бъде горещо с преобладаващи максимални температури между 34° и 38°С, а в някой райони в Тракия и до 40°С. Разбира се ще имаме и периоди на валежи и силни гръмотевични бури, но на фона на жегата - ще са добре дошли.

През следващите дни Балканите постепенно ще бъдат обхванати от мощен пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка. На много места се очакват стойности от около 34-37°С, а в Северна Македония, Сърбия, Гърция и до 41°С, съобщи Meteo Balkans.

Очакваният период на високи температури ще повиши индекса на пожароопасност, особено над Югоизточна и Североизточна България, където през последните два месеца валежите са дефицит и наблюдаваме засушаване.

Имайте предвид, че в големите градове през летните дни най-добре се усеща градския топлинен остров и реално температурата, в централната част на града ще е по-висока!

Съветваме да избягвате дългия предстой на слънце, защото топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми със здравето. През следващите часове се повишава и индекса от пожароопасност.

Преди горещото време ни очаква и леко захлаждане. Както вече писахме в месечната ни прогноза за юли и прогнозата за предстоящата гореща вълна.

Към края на първото десетдневие на юли и началото на второто (между 6-13 юли) отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, които ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки.

Валежите вече са факт, но през следващите дни те ще обхванат Източна България, а над Западна България ще се наблюдава засушаване.

Над Източна България след 10-юли валежите ще спрат и над цялата страна ще се установи горещо и сухо време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Има ве
    Идва Юрумба - мигранта, с колямата космата паламарка, специално за тебе...
  • 0
    2
    Daaaa
    Няма ли да идат африкански миди ,така ми се яде нещо препекано
  • 1
    1
    Indianec v BG
    Времето на отделни места ще бъде преобладаващо. Очаква се това се случи с определена вероятност. Не е изключено да има известни отклонения от прогнозата. Хау!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари