AFP: Българското председателство започна удавено в протестни викове!

0
Как чуждите медии коментират българското европредседателство
Как чуждите медии коментират българското европредседателство

Вчера бе даден стартът на шестмесечното Българско председателство на Съвета на ЕС на специална церемония в Народния театър.

Сред речите на откриването ясно се откроиха думите на Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, изречени на български. Той впечатли с рецитирането на „Отечество любезно“ на Иван Вазов, препратките към Захари Бахаров и „Игра на тронове“, както и към Спартак и бойните знамена.

На фона на красивата церемония с футуристичните изпълнения на ансамбъл „Българе“, инструменталната формация „Булгара“ и ансамбъл „Чинари“, днес се усеща горчивият привкус, с който световните медии са останали от първия ден председателство.

Френската агенция AFP е излязла с гръмкото заглавие „Българското председателство започна удавено в протестни викове“, пише Economic.

И протести наистина имаше до късно в столицата. За втори лифт в Банско, против него, срещу НАТО, за Истанбулска конвенция, за по-високи заплати на полицаите, такива на всеки 2 метра, следящи зорко реда през целия ден. Във Франция са отбелязали и банерите гласящи „Корупцията ни прави силни“ – заигравка с официалното мото на Председателството.

България се наслаждава на прегръдките на ЕС въпреки критиките“. Това е мнението на Reuters за старта на Българското председателство. „Премиерът Бойко Борисов, бивш бодигард на комунистическия диктатор от Съветската епоха Тодор Живков, приветства колегите си консерватори, които ръководят трите основни брюкселски политически институции в София, обещаващи да облекчат напрежението между Изтока и Запада в ЕС и между Съюза и неговите руски и турски съседи“.

Вашето място е в Европа и Шенген. Ние ще работим над това“, заяви Жан-Клод Юнкер на церемонията по откриването на Българското председателство в Народния театър в четвъртък, цитиран от Euronews. Те добавят, че твърдението идва 11 години след влизането на България – най-бедната страна в Европейския съюз - в блока.

Българският министър на Председателството Лиляна Павлова, разкритикува протестите в столицата, като каза, че те се провеждат, за да привлекат внимание в деня, в който София е фокус на международно ниво.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари