АЕЦ Козлодуй е ядрена опасност за Европа?

0
Опасни ядрени реактори има в цяла Европа, но имената на най-опасните идват от четири държави
Опасни ядрени реактори има в цяла Европа, но имената на най-опасните идват от четири държави

Опасни ядрени реактори има в цяла Европа, но имената на най-опасните идват от четири държави, една от които е именно България.

С влизането ни в Европейския съюз, бяха спрени блоковете I-IV,  но  все още атомната централа остава една от най-опасните. Тази информация е по коментар на авторитетното германско издание Tagesspiegel, предаде Actualno.com.

В Европа има 128-те атомни централи, които са на средна възраст от 30,6 години. Това води до заключения, че са възможни сценариите "Чернобил" и "Фукушима". Tagesspiegel се позовава на доклад на МАЕ от 2013 г., който показва, че Козлодуй има пропуски в плановете си в случай на авария. Друг голям проблем е липсата на достатъчно квалифициран персонал. 

Украйна, естествено заема челната позиция в класацията, заради в Чернобил. Тревожните сигнали там не са само от миналото. Опасен случай от 2015 г. принуди АЕЦ „Запорожие”, която е най-голямата в Европа, да замрази дейността си, заради проблеми с мрежата. Останаха съмненията, че това не е бил случен инцидент, а опит за терористичен акт от странна на проруски сепаратисти.

Възможност за опасни събития има и в Белгия . Стотици пукнатини има по два от реакторите в АЕЦ Дул. Оказва се, че е по-евтино да се построят нови АЕЦ, отколкото да се правят поправки. Първият реактор на въпросната централа е на цели 51 години, което го прави доста застрашителен. Белгия, обаче няма намерение да спира работата с централите си, тъй като сама задоволява 47% от нуждите си в електричеството точно с ядрена енергия.

Източник: actualno
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари